Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845040

UVOD U KOMPARACIJU URBANIH SUSTAVA GLAVNIH GRADOVA ZAGREBA I PODGORICE


Svirčić Gotovac, Anđelina
UVOD U KOMPARACIJU URBANIH SUSTAVA GLAVNIH GRADOVA ZAGREBA I PODGORICE // Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja / Svirčić Gotovac, Anđelina ; Šarović, Rade (ur.).
Zagreb: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), 2016. str. 7-25


Naslov
UVOD U KOMPARACIJU URBANIH SUSTAVA GLAVNIH GRADOVA ZAGREBA I PODGORICE
(ZAGREB AND PODGORICA, TWO CAPITAL CITIES: AN INTRODUCTION TO THE COMPARISON OF THEIR URBAN SYSTEMS)

Autori
Svirčić Gotovac, Anđelina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja

Urednik/ci
Svirčić Gotovac, Anđelina ; Šarović, Rade

Izdavač
Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ)

Grad
Zagreb

Godina
2016

Raspon stranica
7-25

ISBN
978-953-6218-72-1

Ključne riječi
Bilateralni projekt, urbani sustavi, postsocijalistički kontekst, tranzicija, socioprostorne promjene, Zagreb, Podgorica
(Bilateral project, urban systems, post-socialist context, transition, sociospatial)

Sažetak
Bilateralni projekt proveden između dviju zemalja, Hrvatske i Crne Gore, pod nazivom Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja u trajanju od 2015. do 2016. godine rezultirao je istraživanjem postsocijalističke i tranzicijske transformacije tih društava, vidljivih ponajviše u glavnim gradovima, Zagrebu i Podgorici. Ti gradovi imaju i najveći utjecaj na ukupni prostor svojih zemalja, ali također i na svoj okolni (suburbani i ruralni) prostor, kojem gravitira velik broj stanovnika većinom zbog radne, ali i ostalih urbanih funkcija. U tranzicijskom periodu u obama se gradovima mogu pratiti slične promjene i procesi prvenstveno uzrokovani promjenom političkog i ekonomskog sustava, koji se očituju kroz svakodnevni život stanovnika i njihovu tzv. upotrebu prostora (od jedinice susjedstva do grada u cjelini). Socioprostorni kontekst postsocijalističkih gradova pokazuje da su određeni urbanizacijski trendovi tipični za socijalistički period napušteni, ali isto tako neki su i nastavljeni te vrlo malo transformirani. Prvenstveno se to odnosi na procese suburbanizacije i širenja urbanog načina života u okolni prostor gradova u tzv. urbane sustave ili mreže naselja. Stoga je i osnovni cilj istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u obama glavnim gradovima istaknuti i analizirati najvažnije promjene i procese kako u urbanim tako i prigradskim ili okolnim dijelovima tih sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anđelina Svirčić Gotovac, (269624)