Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina (CROSBI ID 407878)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Buntić, Blaženka
Banović, Mara
hrvatski
Utjecaj dodatka pektolitičkih enzima na kolorimetrijske karakteristike crnog vina
: Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene pektolitičkih enzima (Vinozym Vintage FCE i Sihazym Extro) na boju crnog vina. Utjecaj enzima praćen je u odnosu na standardnu proizvodnju, maceracijom grožđa iste kakvoće, u istim uvjetima, bez dodatka enzima. Za vinifikaciju je odabrano grožđe sorte Babica i Crljenak kaštelanski iz vinograda na području Kaštela. Uzorci za praćenje kolorimetrijskih karakteristika su izuzimani prije i nakon dodatka SO2, tijekom maceracije, te nakon prvog i drugog pretoka. Kolorimetar Konica Minolta korišten je za određivanje CIELAB vrijednosti: svjetlina (L), parametri a* (crvenilo) i b* (žutilo) te intenzitet (C) i nijansa (H). Iako su enzimi imali različit utjecaj na pojedine značajke boje kod ispitivanih sorti, njihova primjena pokazala je pozitivan utjecaj u odnosu na uzorke proizvedena standardnim postupkom.
CIELAB; crno vino; maceracija; pektolitički enzimi
nije evidentirano
engleski
The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine
nije evidentirano
The Impact of Pectolytic Enzymes on the Colorimetric Characteristics of Red Wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
11.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb