Whey supplement to alfalfa haylage in wether sheep reduces acetic acid proportion in rumen and increases water intake (CROSBI ID 641771)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Bošnjak Krešimir ; Mašek Tomislav, Leto Josip ; Stjepčević Lucija
engleski
Whey supplement to alfalfa haylage in wether sheep reduces acetic acid proportion in rumen and increases water intake
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka 5 i 10 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST) sjenaže lucerne (SL) na koncentraciju octene kiseline u buragu i ad libitum konzumaciju vode kastriranih ovnova. Dodatak sirutke SL je smanjio koncentraciju octene kiseline u buragu (P>0, 001). Kastrati hranjeni SL uz dodatak 10 g sirutke kg-1 konzumirane ST obroka su imali nižu koncentraciju octene kiseline u odnosu na kastrate hranjene SL uz dodatak 10 g sirutke kg-1 konzumirane ST obroka (P<0, 001). Dodatak sirutke SL je povećao ad libitum konzumaciju vode kastriranih ovnova (P<0, 05). Nisu utvrđene statistički značajne razlike između razine dodatka sirutke na ad libitum konzumaciju vode (P>0, 05). Zaključeno je da dodatak sirutke u prahu SL djeluje i na koncentraciju octene kiseline u buragu i na ad libitum konzumaciju vode, a prema tome i potencijalno na količinu i sastav proizvedenog mlijeka.
dried whey; alfalfa haylage; acetic acid; water intake
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
74-75.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
41. Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb:
Podaci o skupu
41. Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
09.11.2014-12.11.2014
Lovran, Hrvatska