USPOREDBA KVALITETE VOĆNOG I DESERTNOG VOĆNOG VINA OD KUPINE (CROSBI ID 407876)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stegić, Antun
Banović, Mara
hrvatski
USPOREDBA KVALITETE VOĆNOG I DESERTNOG VOĆNOG VINA OD KUPINE
Vino od kupine je voćno vino poznato po visokom sastavu organskih i neorganskih sastojaka, različitih vitamina i minerala, koji mu daju veliku medicinsku i nutritivnu vrijednost. Svrha rada je procijeniti razliku u kvaliteti između voćnog vina i desertnog voćnog vina proizvedenog od kupine. Laboratorijskim određivanjem standardnih parametara (ukupnog i stvarnog alkohola, ukupnih kiselina, ekstrakta, reducirajućeg i ukupnog šećera, ekstrakta bez ukupnih šećera, pepela i pH) kvalitete utvrđena je fizikalno-kemijska kvaliteta i zatim provedena usporedba navedenih parametara odabranih voćnih vina. Izmjerene vrijednosti za ukupni alkohol, ukupni šećer i ekstrakt su veće za voćna vina. Prosječna vrijednost za stvarni alkohol kod voćnih vina iznosi 11, 16%, a kod desertnih voćnih vina 13, 57%. Ta razlika se može objasniti naknadnim dodavanjem alkohola pri proizvodnji desertnih voćnih vina u svrhu postizanja željenih svojstava.
kupina; vino od kupine; desertno voćno vino; parametri kvalitete
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF THE QUALITY OF FRUIT WINES AND DESSERT FRUIT WINES
nije evidentirano
blackberry; blackberry wine; dessert fruit wine; quality parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb