Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergeni u vinu (CROSBI ID 407874)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Miloš, Mara Alergeni u vinu / Banović, Mara (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Miloš, Mara

Banović, Mara

hrvatski

Alergeni u vinu

Cilj ovog rada je dati pregled eksperimentalnih i kliničkih podataka o poznatim i potencijalno alergenim tvarima u vinarstvu, kao i trenutne zakonske regulative za takve tvari. Tijekom vinifikacije, grožđe, mošt i vino su osjetljivi na promjene i defekte koji bitno utječu na prihvatljivost kod potrošača s alergijama. Alergeni aditivi, kao sulfiti i lizozim iz jaja se primjenjuju radi kontrole procesa fermentacije i kvarenja vina. Biogeni amini nastali u visokim koncentracijama mogu direktno ili indirektno utjecati na toksičnost i alergijski potencijal vina. Proteinski proizvodi se koriste kao sredstva za bistrenje, za uklanjanje neželjenih netopljivih čestica i koloidnnih tvari mošta ili vina, radi poboljšanja njihove stabilnosti i senzorskih svojstava. Neki od njih (bjelanjak, kazein, riblja želatina) imaju alergijski potencijal i prisutnost njihovih ostataka u konačnom proizvodu može predstavljati rizik za alergične osobe.

alergeni; alergije na vino i grožđe; biogeni amini; sulfiti; sredstva za bistrenje

nije evidentirano

engleski

Allergens in wine

nije evidentirano

allergens; wine and grape allergies; biogenic amines; sulphites; fining agents

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano