Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru (CROSBI ID 641750)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pehar, Marija ; Palac, Marijana ; Marušić, Katarina ; Kenjerić, Daniela Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru // Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 41-41

Podaci o odgovornosti

Pehar, Marija ; Palac, Marijana ; Marušić, Katarina ; Kenjerić, Daniela

hrvatski

Unos skrivene soli i šećera studentske populacije sveučilišta u Mostaru

U razvijenim zemljama unos soli viši je od preporučenoga. Većina te soli unosi se konzumacijom gotovih i polugotovih jela (tzv. skrivena sol). Najčešća kombinacija uz slanu hranu u mlađoj populaciji su zaslađeni napitci koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos kako soli tako i šećera jedan je od čimbenika kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim i slanim okusima. Presječno istraživanje provedeno je putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku a zatim slijede podaci o općim prehrambenim navikama. Posljednji dio upitnika procjenjuje učestalost konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Prikupljeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol i na životnu sredinu. 75, 5 % studenata smatra da konzumira umjereno slanu hranu, a 62, 3 % navodi da ne dosoljava već pripremljenu i posluženu hranu. Većina studenata stava je da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteni zaslađivač je bijeli šećer kojeg koristi 71, 9 % studenata. Analiza podataka o učestalosti konzumacije hrane i pića prikupljenih u istraživanju pokazat će jesu li stavovi sukladni realnom unosu ili je samopercepcija ispitanika iskrivljena te je potrebno provesti edukaciju studenata o izvorima skrivene soli i šećera.

sol ; šećer ; studenti ; prehrana

nije evidentirano

engleski

Intake of hidden salt and sugar in student's population from University of Mostar

nije evidentirano

salt ; sugar ; students ; nutrition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

41-41.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the 9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-41-2

Podaci o skupu

9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija