Korelativni odnosi nekih kvalitetnih parametara u konzumnih jaja (CROSBI ID 233144)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Kon, Velimir ; Senčić, Đuro
hrvatski
Korelativni odnosi nekih kvalitetnih parametara u konzumnih jaja
U ovom radu su na jajima porijeklom od jednog komercijalnog hibrida kokoši, ispitani pH žumanjka, pH bjelanjka, Haugh jedinice, vrijednosni broj, veličina zračne komorice i njihova međusobna povezanost. Jaja su čuvana u hladnjaku na 4°C četiri tjedna, kroz koji period je utvrđena dinamika fizikalno-kemijskih promjena koje vode narušavanju „izvornog“ kvaliteta jaja. Korelacioni koeficijenti pokazuju da između ispitivanih pojava postoji signifikantna povezanost. Na osnovu ustanovljenih koeficijenata regresije zaključuje se u kojoj mjeri promjena veličine zračne komorice izaziva promjene u pH vrijednostima žumanjka i bjelanjka, Hugh jedinicama i vrijednosnom broju.
konzumna jaja ; parametri kvalitete
nije evidentirano
engleski
Correlation between some quality parameters of commercial eggs
nije evidentirano
commercial eggs ; parameters of quality
nije evidentirano