Genetički modificirani organizmi i hrana (CROSBI ID 407857)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Buković, Katarina
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Genetički modificirani organizmi i hrana
Od kako uzgaja biljke čovjek je primjenjivao različite metode za promjenu genetskog materijala. Organizmi čiji je genetički materijal promijenjen nazivaju se genetički modificirani organizmi (GMO), a dobiveni su uz pomoć korištenja tehnike genetičkog inženjeringa. Biotehnologija predstavlja sinonim za genetske modifikacije. Dijeli se na tradicionalnu i modernu biotehnologiju, a između njih postoje jasne razlike. Biotehnologija je našla primjenu u proizvodnji GM žitarica, animalnoj proizvodnji i mikrobiologiji. Najviše se uzgajaju pšenica, kukuruz, riža, rajčica i soja. Takve biljke imaju brojne prednosti nad konvencionalnim sortama: poboljšana im je kvaliteta, manja je upotreba pesticida, namirnice su kvalitetnije i zdravije, prinos i količina hrane se povećava i veća je ekonomska dobit. Usprkos mnogobrojnoj koristi GMO donose i određene opasnosti. Mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi i okoliš. Postoji mogućnost od pojave alergijskih reakcija, toksičnosti, izumiranja nekih vrsta, smanjenja biološke raznolikosti i prijenosa gena.
Genetički modificiran organizam (GMO) ; biotehnologija ; genetičko inženjerstvo ; komparativna procjena sigurnosti (CSA)
nije evidentirano
engleski
Genetically modified organisms and food
nije evidentirano
Genetically modified organism (GMO) ; biotechnology ; genetic engineering ; Comparative Safety Assessment (CSA)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek