Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844540

Na koji način obiteljska nestabilnost djeluje na samopoštovanje adolescenata?


Merkaš, Marina
Na koji način obiteljska nestabilnost djeluje na samopoštovanje adolescenata? // Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Alessandra Pokrajac-Bulian, Irena Miletić, Jasminka Juretić, Josip Lopižić (ur.).
Opatija: Hrvatsko psihološko društvo, 2016. str. 81-81 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Na koji način obiteljska nestabilnost djeluje na samopoštovanje adolescenata?
(How family instability contributes to self-esteem of adolescents?)

Autori
Merkaš, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Alessandra Pokrajac-Bulian, Irena Miletić, Jasminka Juretić, Josip Lopižić - Opatija : Hrvatsko psihološko društvo, 2016, 81-81

ISBN
978-953-55079-5-6

Skup
24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Obiteljska nestabilnost; sigurnost u obiteljski sustav; samopoštovanje; adolescencija
(Family instability; security in the family system; self-esteem; adolescence)

Sažetak
Djeca i roditelji, čije obitelji se suočavaju s ekonomskim teškoćama, izloženi su različitim, često nepovoljnim promjenama u načinu života. Takve promjene, odnosno događaji narušavaju kontinuitet, zajedništvo i predvidljivost obiteljskog života, posebice iz perspektive djeteta. U takvoj nestabilnoj obiteljskoj okolini djeca mogu razviti osjećaj nesigurnosti u obitelj, što posljedično ugrožava njihovu dobrobit te može nepovoljno djelovati na njihov razvoj. Malobrojni empirijski dokazi navedenih teza o izravnom i neizravnom nepovoljnom djelovanju obiteljske nestabilnosti na dobrobit i razvoj djece ukazuju na potrebu daljnjih empirijskih istraživanja u području. Ovim se radom stoga, na temelju empirijskih podataka, želi provjeriti u kakvom su odnosu obiteljska nestabilnost i samopoštovanje adolescenata te koja je ulogu osjećaja nesigurnosti adolescenta u obiteljski sustav u tom odnosu. Podatci su prikupljeni od 377 adolescenata (221 djevojaka) i njihovih majki u dvije vremenske točke. Adolescenti su u prosjeku bili stari 12 godina, a majke 41 godinu. Od majki su prikupljeni podatci o obiteljskoj nestabilnosti, a adolescenti su procijenili svoje samopoštovanje na prilagođenoj i skraćenoj verziji Coopersmitova Inventara samopoštovanje (Vulić- Prtorić, 2000) i svoju (ne)sigurnosti u obiteljski sustav na Skali sigurnosti u obiteljski sustav (Forman i Davies, 2005). Rezultati su pokazali kako je obiteljska nestabilnost pozitivno povezana s nesigurnosti adolescenta u obiteljski sustav i nižom razinama samopoštovanja u adolescenta. Snažniji osjećaj nesigurnosti adolescenta u obiteljski sustav pozitivno je povezan s nižom razinom samopoštovanja u adolescenta. Nalazi testiranja modela strukturalnih jednadžbi dali su potvrdu postavljene hipoteze - obiteljska nestabilnost smanjuje osjećaj samopoštovanja u adolescenata i to nakon godine dana, na način da izravno ugrožava percepciju adolescenta o obitelji kao sigurnoj i zaštićujućoj okolini za život. Rezultati ukazuju na to da osjećaj sigurnosti adolescenta u obiteljski sustava u potpunosti posreduju loše učinke obiteljske nestabilnosti na samopoštovanje adolescenta. U radu su raspravljene implikacije nalaza istraživanja o važnosti sigurne i stabilne obiteljske okoline za pozitivan razvoj adolescenata te su iznese sugestije za buduća procesno orijentirana istraživanja odnosa obiteljske nestabilnosti i pokazatelja razvoja adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marina Merkaš, (291981)