Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844430

Povijesni pregled zaštite i poljepšanja prirodnog i kulturnog okoliša na tlu Like (1746. – 1942.)


Brlić, Ivan
Povijesni pregled zaštite i poljepšanja prirodnog i kulturnog okoliša na tlu Like (1746. – 1942.) // ANNALES PILAR 2016: Koga (p)održava održivi razvoj?
Gospić, Hrvatska, 2016. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 844430 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povijesni pregled zaštite i poljepšanja prirodnog i kulturnog okoliša na tlu Like (1746. – 1942.)
(Historical overview of the protection and beautification of the natural and cultural environment in Lika (1746 - 1942))

Autori
Brlić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Skup
ANNALES PILAR 2016: Koga (p)održava održivi razvoj?

Mjesto i datum
Gospić, Hrvatska, 27.05.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Društva za poljepšanje mjesta; Ladonov gaj; povijest okoliša; Lika
(Associations for the Landscaping of the Places; Laudon Grove; Environmental history; Lika region)

Sažetak
Povijest okoliša u Lici prožet je surovim promjenama klime, vegetacije ali i ljudskih prilagođavanja prirodnim datostima. Lički kraj je, kao niti jedan drugi, sinergijski bio vezan uz ljude koji su bili s okolišem ne samo iz ekonomskih potreba već iz silnog poštivanja prema okolišu kao ravnopravnom dioniku životnog puta na Zemlji. Negativni procesi kao što je nestanak šuma, nepogodna tla, razvoj papratnih zajednica, širenje erozije i bujica uzroci su vrlo rane zakonske regulative radi njihova zaustavljanja. Stoga se može kazati da su se na tlu Like isprepletala djelovanja prirode, ali i ljudskih nastojanja da ovlada okolišem. Isto tako, lička povijest okoliša satkana je od ključnih dimenzija političke, ekonomske i kulturne povijesti jer su se upravo na ovome prostoru izmjenjivale vojne, agrarne i prosvijećene djelatnosti koje su mijenjale ljudsku svijest i perspektive prema okolišu. U Lici su postojale planske intervencije u okolišu još u razdoblju Vojne krajine. Posebno je značajan poduhvat austrijskog generala i vojskovođe Gideona Laudona koji je 1750. godine planski posadio gaj na pjeskovitom Krbavskom polju. Na području Like i Podgorja osnovano je i deset društava za poljepšanje i uređenje mjesta i okolice, postojalo je više od 100 školskih vrtova, nekoliko desetaka kulturnih vijeća, zaklada i ostalih udruga koje su brinuli o prirodnom i kulturnom okolišu u ličkim mjestima i selima. U radu se prvenstveno ocrtavaju djelovanja svih ovih civilnih i organizacijskih elemenata ličkog društva koji su pomogli u estetskom uređenju okoliša i jačanju ekološke svijesti. Stoga je cilj rada prezentirati i argumentirati koji su to u prošlosti bili pozitivni i negativni primjeri ljudskog utjecaja na prirodni i kulturni okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Brlić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Brlić, Ivan
Povijesni pregled zaštite i poljepšanja prirodnog i kulturnog okoliša na tlu Like (1746. – 1942.) // ANNALES PILAR 2016: Koga (p)održava održivi razvoj?
Gospić, Hrvatska, 2016. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Brlić, I. (2016) Povijesni pregled zaštite i poljepšanja prirodnog i kulturnog okoliša na tlu Like (1746. – 1942.). U: ANNALES PILAR 2016: Koga (p)održava održivi razvoj?.
@article{article, author = {Brli\'{c}, I.}, year = {2016}, keywords = {Dru\v{s}tva za poljep\v{s}anje mjesta, Ladonov gaj, povijest okoli\v{s}a, Lika}, title = {Povijesni pregled za\v{s}tite i poljep\v{s}anja prirodnog i kulturnog okoli\v{s}a na tlu Like (1746. – 1942.)}, keyword = {Dru\v{s}tva za poljep\v{s}anje mjesta, Ladonov gaj, povijest okoli\v{s}a, Lika}, publisherplace = {Gospi\'{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brli\'{c}, I.}, year = {2016}, keywords = {Associations for the Landscaping of the Places, Laudon Grove, Environmental history, Lika region}, title = {Historical overview of the protection and beautification of the natural and cultural environment in Lika (1746 - 1942)}, keyword = {Associations for the Landscaping of the Places, Laudon Grove, Environmental history, Lika region}, publisherplace = {Gospi\'{c}, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font