Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Informacijski sustavi i elektroničko poslovanje u turizmu i hotelijerstvu (CROSBI ID 746691)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Galičić, Vlado ; Šimunić, Mislav Informacijski sustavi i elektroničko poslovanje u turizmu i hotelijerstvu / Hutinski, Željko ; Cerović, Zdenko (ur.). Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, 2006. 475..

Podaci o odgovornosti

Galičić, Vlado ; Šimunić, Mislav

Hutinski, Željko ; Cerović, Zdenko

hrvatski

Informacijski sustavi i elektroničko poslovanje u turizmu i hotelijerstvu

U djelatnosti turizma i hotelijerstva, s neprekidnim proizvodno-uslužnim procesom, utjecaj informacijske tehnologije očituje se prvenstveno u mijenjanju organizacijske strukture, procesa upravljanja i rukovođenja i kvalitetnom pružanju usluga s ciljem zadovoljenja potreba turista-potrošača. Nagli razvoj informacijskih tehnika i tehnologija, izazvao je radikalne promjene u filozofiji projektiranja, izgradnje i funkcioniranja informacijskih sustava. Izgradnja suvremenih informacijskih sustava postaje neusporedivo kompleksnija i teža u odnosu na tradicionalistički, parcijalni pristup i zahtjeva primjenu novih metoda i ovladavanje novim znanjima. Takvi sustavi postaju sve pristupačniji i jednostavniji korisniku, ali sve kompleksniji informatičkim profesionalcima. Menadžerska uporaba informacijske tehnologije zahtijeva sve veću sustavnost, ozbiljnost i odgovornost u donošenju odluka. Pri tome će analiza informacijskih potreba omogućiti menadžmentu definiranje opsega, strukture, sadržaja i vremenske frekvencije informacija potrebnih za upravljanje i rukovođenje. U samom pristupu izgradnji i razvoju hotelskog informacijskog sustava, potrebno je odrediti prioritetna područja informatizacije, vodeći pri tome računa o specifičnostima hotelijerstva. Oblici elektroničkog poslovanja s najboljim učincima jesu elektronički marketing (e-marketing), elektroničko trgovanje (e-commerce, telecommerce), elektroničko bankarstvo (e-banking, telebanking), elektroničke burze (e-bourses, e-exchanges), te računalni rezervacijski sustavi (CRS). U turizmu i hotelijerstvu danas najviše do izražaja dolazi primjena elektroničkog poslovanja u kontekstu svakodnevnog uobičajenog poslovanja, te elektroničkog marketinga u najširem smislu riječi.

informacijski sustav; menadžment; internet; elektroničko poslovanje; turizam; hotelijerstvo

nije evidentirano

engleski

Information systems and electronic business in tourism and hospitality industry

nije evidentirano

information systems; management; the Internet; e-business; tourism; hotel industry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Opatija: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci

475

2006.

nije evidentirano

objavljeno

953-6198-57-6

Povezanost rada

Ekonomija