Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844342

Mađari istočne Slavonije između dvaju svjetskih ratova


Njari, Denis
Mađari istočne Slavonije između dvaju svjetskih ratova // Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, 16 (2016), 261-300 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 844342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mađari istočne Slavonije između dvaju svjetskih ratova
(The Hungarians of Eastern Slavonia between the Two World Wars)

Autori
Njari, Denis

Izvornik
Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest (1332-4853) 16 (2016); 261-300

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mađari; istočna Slavonija; mađarska nacionalna manjina; manjinska politika; Kraljevina Jugoslavija
(Hungarians; Eastern Slavonija; Hungarian national minority; minority politics; Kingdom of Yugoslavia)

Sažetak
U radu se prvenstveno na temelju arhivske građe nastale terenskim istraživanjem Imre Deáka u istočnoj Slavoniji u drugoj polovici tridesetih godina 20. stoljeća pokušava prikazati društveno, političko, gospodarsko, kulturno i vjersko stanje mađarske nacionalne manjine u međuratnom razdoblju. Iz primjera iz konzultiranih izvora može se zaključiti da su Mađari u istočnoj Slavoniji u međuratnom razdoblju svakako bili diskriminirani kao nacionalna skupina u odnosu na hrvatsko i posebice srpsko stanovništvo. Ta se diskriminacija prvenstveno očitovala na planu vjerskih prava, prava na obrazovanje na vlastitom jeziku te u neskrivenoj isključenosti slavonskih Mađara iz agrarne reforme. Simbolične površine od jednoga do maksimalno dva katastarska jutra zemlje dobivali su isključivo oni čija su prezimena zvučala slavenski. Ipak, u gospodarskom su smislu Mađari u većini analiziranih naselja nastavili gospodarski napredovati i u pravilu su bili u boljem gospodarskoj i socijalnoj situaciji od hrvatskoga stanovništva. Netolerantan stav prema katoličkim Mađarima posebice je eksplicitno izražavao đakovački biskup Antun Akšamović, a najveći skandal kao posljedica toga bilo je prelaženje katoličkih Mađara u Starim Jankovcima s katoličke na starokatoličku vjeru. U naseljima u kojima su u većem broju bili zastupljeni Mađari reformirane (kalvinske) kršćanske vjeroispovijesti velik je problem predstavljalo ukidanje postojećih vjerskih škola koje su dotad obrazovale na mađarskom jeziku i njihovo preuzimanje od strane države. Većina mađarske djece u cjelokupnom međuratnom razdoblju nije mogla pratiti nastavu na 'državnom' jeziku, jer su govorili samo mađarski jezik. Zbog toga su neki roditelji prestali slati djecu u škole, što je rezultiralo drakonskim kaznama, oduzimanjem poljoprivredne zemlje i zatvorskim kaznama za roditelje. Za politiku su istočnoslavonski Mađari u međuratnom razdoblju uglavnom bili nezainteresirani, a u vrijeme izbora u velikoj su mjeri podržavali politiku Hrvatske seljačke stranke, solidarizirajući se s Hrvatima u oporbi prema vladajućem beogradskom režimu. Iznimka tomu bili su značajno bogatiji pripadnici iz mađarske nacionalne skupine koji su podržavali državni režim te mještani Starih Jankovaca koji su bili isfrustrirani vjerskom politikom vlastitoga župnika, ali i biskupa Akšamovića prema njima. Političko stanje u Mađarskoj nije im bilo poznato, a i službena mađarska politika bila je uglavnom nezainteresirana za njih. Detaljnijom analizom obuhvaćano je devet naselja: Vladislavci, Hrastin, Laslovo, Retfala, Osijek, Ivanovci Đakovački, Selci Đakovački, Čakovci i Stari Jankovci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Denis Njari (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Njari, Denis
Mađari istočne Slavonije između dvaju svjetskih ratova // Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, 16 (2016), 261-300 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Njari, D. (2016) Mađari istočne Slavonije između dvaju svjetskih ratova. Scrinia Slavonica : godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, 16, 261-300.
@article{article, author = {Njari, D.}, year = {2016}, pages = {261-300}, keywords = {Hungarians, Eastern Slavonija, Hungarian national minority, minority politics, Kingdom of Yugoslavia}, journal = {Scrinia Slavonica : godi\v{s}njak Podru\v{z}nice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest}, volume = {16}, issn = {1332-4853}, title = {The Hungarians of Eastern Slavonia between the Two World Wars}, keyword = {Hungarians, Eastern Slavonija, Hungarian national minority, minority politics, Kingdom of Yugoslavia} }