Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 844109

Odlike mliječnosti i kemijskog sastava mlijeka buše


Ivanković, A., Konjačić, M., Stručić, D., Ramljak, J.
Odlike mliječnosti i kemijskog sastava mlijeka buše // Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska: Hrvatska mljekarska udruga, 2016. str. 25-26 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Odlike mliječnosti i kemijskog sastava mlijeka buše
(Characteristics of milk production and chemical composition of Bushas milk)

Autori
Ivanković, A., Konjačić, M., Stručić, D., Ramljak, J.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - : Hrvatska mljekarska udruga, 2016, 25-26

Skup
42. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.-12.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Buša; autohtona pasmina; laktacija; mlijeko; proizvodni potencijal
(Busha; autochthonous breed; lactation; milk; production potential)

Sažetak
Buša je jedna od autohtonih Hrvatskih pasmina goveda koja je tijekom druge polovice XX stoljeća potisnuta iz zemaljskog uzgoja. Autohtone pasmine zadnjih desetljeća radi svojih genetskih, tradicijskih, adaptacijskih i drugih vrijednosti postaju sve izazovnije uzgajivačima, posebice u sustavima ekološke proizvodnje. Gospodarska afirmacija pasmine važna je za njenu sigurnu opstojnost. Buša se radi svoje skromne veličine čini prikladnija za sustave proizvodnje mlijeka nego proizvodnje mesa. Spoznaje o mliječnosti i odlikama mlijeka trebaju pružiti uporište za proizvodna očekivanja. Cilj je istraživanja temeljem kontrole mliječnosti i kemijskog sastava mlijeka procjena proizvodnih potencijala. Za jedanaest krava pasmine buša u Dalmaciji provedena je kontrola mliječnosti po AT metodi a kemijska analiza po standardnim metodama referentnog laboratorija. Dnevna proizvodnja mlijeka u drugom mjesecu laktacije kretala se od kretala se od 6, 45 do 11, 91 kg mlijeka. Procijenjeni laktacijski potencijal mliječnosti istraženih krava kretao se od 1.520 od 2.805 kg/305 dana. Prosječni sadržaj mliječne masti iznosio je 4, 15% dok je prosječni sadržaj mliječnih bjelančevina iznosio 3, 45%. Zapaženi pokazatelji mliječnosti i kemijskog sastava mlijeka u suglasju su s ranijim zapažanjima, no uočena je značajna varijabilnost unutar same populacije. Zaključujemo da buša ima povoljan potencijal mliječnosti, posebice ukoliko se sagleda u međuodnosu sa njenom tjelesnom masom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb