Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

U ženskim rukama: primalje i porođaj u Dubrovniku (1815-1918) (CROSBI ID 14356)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Puljizević, Kristina U ženskim rukama: primalje i porođaj u Dubrovniku (1815-1918). Zagreb : Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, 2016

Podaci o odgovornosti

Puljizević, Kristina

hrvatski

U ženskim rukama: primalje i porođaj u Dubrovniku (1815-1918)

Dolaskom Dubrovnika pod austrijsku upravu početkom 19. stoljeća počele su se intenzivno odvijati promjene u društvenim običajima oko porođaja, tijekom kojih je porođaj od intimnog ženskog i obiteljskog događaja postao predmetom zanimanja medicine te sredstvo državne populacijske politike za demografski rast. U radu su analizirane osobitosti primjene austrijskog načina rukovođenja javnim zdravstvom na porođaj u Dubrovniku, pri čemu se pokazalo da su se upravo u primaljstvu provele najkorjenitije reforme. Praksa primalja je po prvi puta zakonski regulirana, uvjetovana organiziranim stručnim obrazovanjem, ugrađena u državni sustav javnog zdravstva te podređena medicinskim autoritetima. Brojčani parametri pokazuju da je takvo uređenje primaljstva, zajedno s inovacijama u medicini poput antisepse, bitno utjecalo na nisku smrtnost pri porođaju. Provedene reforme u primaljstvu bitno su utjecale, ne samo na demografsku, zdravstvenu i društvenu, već i na žensku povijest. Škola za primalje u Zadru, osnovana 1821. godine, prva je stručna škola za žene u Dalmaciji, a primaljstvo prva moderna ženska profesija. Priliku za stjecanje struke, državnu stipendiju i relativno stabilno zaposlenje iskoristio je i određen broj žena s dubrovačkog područja, što im je, uz prihvatljivu opciju zarađivanja za život, omogućilo i određenu slobodu životnih izbora. Profesionalizacija primalja, iako se primarno odigrala u urbanim sredinama, utjecala je i na običaje oko porođaja na ruralnom području Dubrovnika.

porođaj ; Dubrovnik ; austrijska uprava ; primaljstvo ; licencirane primalje ; priučene babice ; socijalna skrb ; javno zdravstvo ; zakonska regulacija ; liječnici ; medicina ; porodništvo ; žensko tržište rada ; materinja smrtnost ; narodna medicina.

nije evidentirano

engleski

Childbirth in Dubrovnik (1815-1918)

nije evidentirano

childbirth ; Dubrovnik ; Austrian administration ; midwifery ; licensed midwives ; lay midwives ; social care ; public health ; legal regulation ; physicians ; medicine ; obstetrics ; female labour market ; maternal mortality ; folk medicine.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb : Dubrovnik: Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku

2016.

978-953-347-039-9

268

Serija Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika i okolice;

objavljeno

Povezanost rada

Povijest