Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti (CROSBI ID 407696)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Soldo, Barbara
Pavela-Vrančić, Maja ; Ljubenkov, Ivica
hrvatski
Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti
Enzim lipoksigenaza (LOX) je dio lipoksigenaznog puta koji ima značajan utjecaj na sastav hlapljivih komponenti, kako u plodu masline tako i u ulju. U ovom radu ispitan je utjecaj stupnja zrelosti ploda na aktivnost LOX enzima u plodovima autohtonih dalmatinskih sorti maslina Oblica, Levantinka i Lastovka. Kako bi se aktivnost LOX enzima dovela u vezu sa sintezom poželjnih hlapljivih spojeva, istraživanje je obuhvatilo i sadržaj hlapljivih tvari u sortnim djevičanskim uljima. Također je analiziran sadržaj ukupnih fenolnih spojeva koji pridonose aromi djevičanskog ulja, a utječu na učinkovitost lipoksigenaze. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem, omogućuju uvid u sortne karakteristike maslina i pripadajućeg maslinovog ulja, što ima poseban značaj u proizvodnji ulja poželjnih mirisnih svojstava i pridonosi definiranju bioraznolikosti autohtonih sorti.
djevičansko maslinovo ulje ; fenolni spojevi ; hlapljive tvari ; lipoksigenaza ; sorta ; stupanj zrelosti ploda
nije evidentirano
engleski
Influence of lipoxygenase on the composition of volatile compounds in olive oils of autochthonous Dalamatian cultivars
nije evidentirano
virgine olive oil ; phenolic compounds ; volatile compounds ; lipoxygenase ; cultivar ; olive fruit ripeness
nije evidentirano
Podaci o izdanju
124
17.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb