Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti (CROSBI ID 407696)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Soldo, Barbara Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti / Pavela-Vrančić, Maja ; Ljubenkov, Ivica (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2016

Podaci o odgovornosti

Soldo, Barbara

Pavela-Vrančić, Maja ; Ljubenkov, Ivica

hrvatski

Utjecaj lipoksigenaze na sastav hlapljivih tvari u maslinovom ulju autohtonih dalmatinskih sorti

Enzim lipoksigenaza (LOX) je dio lipoksigenaznog puta koji ima značajan utjecaj na sastav hlapljivih komponenti, kako u plodu masline tako i u ulju. U ovom radu ispitan je utjecaj stupnja zrelosti ploda na aktivnost LOX enzima u plodovima autohtonih dalmatinskih sorti maslina Oblica, Levantinka i Lastovka. Kako bi se aktivnost LOX enzima dovela u vezu sa sintezom poželjnih hlapljivih spojeva, istraživanje je obuhvatilo i sadržaj hlapljivih tvari u sortnim djevičanskim uljima. Također je analiziran sadržaj ukupnih fenolnih spojeva koji pridonose aromi djevičanskog ulja, a utječu na učinkovitost lipoksigenaze. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem, omogućuju uvid u sortne karakteristike maslina i pripadajućeg maslinovog ulja, što ima poseban značaj u proizvodnji ulja poželjnih mirisnih svojstava i pridonosi definiranju bioraznolikosti autohtonih sorti.

djevičansko maslinovo ulje ; fenolni spojevi ; hlapljive tvari ; lipoksigenaza ; sorta ; stupanj zrelosti ploda

nije evidentirano

engleski

Influence of lipoxygenase on the composition of volatile compounds in olive oils of autochthonous Dalamatian cultivars

nije evidentirano

virgine olive oil ; phenolic compounds ; volatile compounds ; lipoxygenase ; cultivar ; olive fruit ripeness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

124

17.06.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija