Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Influence of solvent and annealing temperature on spin probe incorporation in heterogeneous polymer systems (CROSBI ID 407684)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dragičević, Martina Influence of solvent and annealing temperature on spin probe incorporation in heterogeneous polymer systems / Valić, Srećko (mentor); Valić, Srećko (neposredni voditelj). Rijeka, . 2016

Podaci o odgovornosti

Dragičević, Martina

Valić, Srećko

Valić, Srećko

engleski

Influence of solvent and annealing temperature on spin probe incorporation in heterogeneous polymer systems

Heterogeni sustavi, prirodni kaučuk (NR-U) umrežen sa sumporom i neumrežen prirodni kaučuk, (NR), pokazuju složenu molekulsku dinamiku koja se može istražiti ESR spektroskopijom. Slobodni radikal 4-hidroksi-2, 2, 6, 6-tetrametil-piperidin-1-oksil ugrađen je u uzorke NR-U i NR procesom bubrenja u otopini probe u toluenu i kloroformu. Tijekom pripreme uzoraka potrebno je ukloniti otapalo iz uzoraka. Izabrane su temperature 40 °C i 60 °C. U ovom diplomskom radu istražuje se utjecaj otapala i temperature napuštanja uzorka na ugradnju spinske probe, što se eksperimentalno provjerilo gravimetrijskom metodom bubrenja i provedbom ESR mjerenja. Nakon teorijskog uvoda u strukturu i svojstva polimera, termodinamiku polimernih otopina te objašnjenja principa rada ESR spektrometra, opisana je primjena metode spinske probe u ispitivanju heterogenih sustava. Iz rezultata dobivenih u ovom radu, izračunatih vrijednosti stupnja bubrenja i očitanih vrijednosti parametara ESR spektara, proizlazi da odabir otapala i temperatura napuštanja uzorka utječu na sposobnost difuzije malih molekula otapala u polimernoj matrici, a time na ugradnju i raspodjelu spinske probe.

ESR; spin probe; heterogeneous systems; influence of solvent; influence of annealing temperature

Rad je izrađen uz potporu projekta 1108 Hrvatske zaklade za znanost, i projekta potpore Sveučilišta u Rijeci br. 837101337.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

05.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Rijeka

Povezanost rada

Fizika