Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biorazgradnja farmaceutika s bakterijskom kulturom Pseudomonas aeruginosa 3011 (CROSBI ID 779169)

Druge vrste radova | popularni rad

Čižmek, Lara ; Šabić, Monika ; Vuković Domanovac, Marija ; Meštrović, Ernest Biorazgradnja farmaceutika s bakterijskom kulturom Pseudomonas aeruginosa 3011 // Sajam ideja 2014. 2014.

Podaci o odgovornosti

Čižmek, Lara ; Šabić, Monika ; Vuković Domanovac, Marija ; Meštrović, Ernest

hrvatski

Biorazgradnja farmaceutika s bakterijskom kulturom Pseudomonas aeruginosa 3011

Farmaceutici su molekule sa specifičnim djelovanjem u biološkim sustavima. U okolišu predstavljaju onečišćenje koje je potrebno na ekonomičan i okolišu prihvatljiv način ukloniti. Učinkovitost uklanjanja se može povećati inokuliranjem selektivnih mikroorganizama, bioaugmentacijom. Zbog brze prilagodbe na promjene u okolišnim uvjetima mnoge bakterije posjeduju enzime koji im omogućuju korištenje farmaceutika kao izvora organske tvari. Biorazgradnjom nastaju jednostavniji produkti, ne nastaje sekundarni otpad niti se uvode kemikalije koje bi trebalo dodatno zbrinjavati. Provedena istraživanja biorazgradnje eritromicina pomoću bakterijske kulture Pseudomonas aeruginosa 3011 izolirane iz okoliša ukazuju na mogućnost primjene bioaugmentacije u okolišu. P. aeruginosa 3011 pokazala se učinkovitom u biorazgradnji eritromicina, koja je u prosjeku iznosila visokih 33% u 24 sata, te bi se njezin enzimatski potencijal mogao iskoristiti u bioremedijaciji otpadnih farmaceutskih tokova.

biorazgradnja ; eritromicin ; Pseudomonas aeruginosa 3011

Rad je dobio nagradu za najbolji studentski rad s potencijalnom primjenom u industriji na Sajmu ideja 2014.

engleski

Biodegradation of pharmaceuticals with bacterial culture Pseudomonas aeruginosa 3011

nije evidentirano

biodegradation ; erythromycin ; Pseudomonas aeruginosa 3011

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sajam ideja 2014

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo