Procijena mikrobiološke kvalitete krmiva i krmnih smjesa VDLUFA metodom (CROSBI ID 641345)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zadravec, Manuela ; Mitak, Mario
hrvatski
Procijena mikrobiološke kvalitete krmiva i krmnih smjesa VDLUFA metodom
Karakteristika VDLUFA metode je da se pri higijenskoj ispravnosti krmiva i krminh smjesa ne uzima u obzir samo ukupan broj mikroorganizama mikroorganizama (cfu/g) već i njihova potencijalna patogenost. Prema stupnju potencijalne patogenosti bakterije, kvasnice i plijesni razvrstani su u sedam skupina. Na osnovu broja mikroorganizama u pojedinim skupinama krmiva i krmne smjese razvrstavaju se u četiri kategorije. U razdoblju od 2010. do 2013. VDLUFA metodom analizirana su 80 krmiva i krmnih smjesa za različite vrste i kategorije životinja. Rezultati mikrobiloške analize prema VDLUFA metodi metodi ukazuju na relativno visoke udjele krmiva i krmnih smjesa s povišenim brojem mikroorganizama koje su stoga kategorizirane u kategorije 14 (18%) i 8 (10%). Hranidba životinja ovim kategorijama krmiva i krmnih smjesa predstavlja potencijalan problem za zdravlje i produktivnost životinja. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj na snazi još uvijek Pravilnik o kakvoći stočne hrane iz 1998. godine koji regulira higijensku ispravnost krmiva i krmnih smjesa a nije usklađen sa suvremenim normama Europske unije, VDLUFA metoda mogla bi u budućnosti biti dobra smjernica u osuvremenjavanju higijeskih standarada krmiva i krmnih smjesa u Republici Hrvatskoj
VDLUFA metoda; kategorizacija mikrobiološke kvalitete; krmiva; krmne smjese
nije evidentirano
engleski
Microbilogicl quality assessment of feed by VDLUFA method
nije evidentirano
VDLUFA method; microbilogicl quality assessment; feed; feed stuffs
nije evidentirano
Podaci o prilogu
167-172.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova, 6. Hrvatski Veterinarski Kongres, Opatija
Ivica Harapin
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora
1847-6570
Podaci o skupu
6. Hrvatski veterinarski kongres
predavanje
26.10.2016-28.10.2016
Opatija, Hrvatska