Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The Sea of Eternity, Hommage to Vesna Prica - The Red Dress (CROSBI ID 779162)

Druge vrste radova | izložba

Pavlović, Ivana The Sea of Eternity, Hommage to Vesna Prica - The Red Dress // Galerija Prica, Samobor. 2015.

Podaci o odgovornosti

Pavlović, Ivana

engleski

The Sea of Eternity, Hommage to Vesna Prica - The Red Dress

Predgovor izložbe Martina Kalle: Iz vode smo nastali, vodi se vraćamo Ima nešto nježno subverzivno u fotografskom projektu Ivane Pavlović u čast fotografkinje Vesne Price (Zagreb, 1947. - Zagreb, 1996.). U vremenu agresivne seksualizacije prikaza ženskog lika, u ležerne mode, samouvjerenosti bez pokrića i pozitivnog mišljenja jedna stara haljina koja je onomad pripadala danas pokojnoj dami, fragilna žena i more u kojem se cijela priča odvija svojom melankoličnom ljepotom kao da su izvan vremena i trendova. Vesnu Pricu pamtimo kao fotografkinju suptilnog oka za kojom je ostao opus tihih prikaza i detalja života daleko od gradske vreve, mjesta gdje život teče sporije i smislenije ; u Mirnovcu pokraj Samobora te tada još turizmom netaknutoj Tarskoj vali na obali Istre. U ovoj oku i duši ugodnom i dirljivom Ivaninom podsjetniku na Vesnu Tarska vala u čijem su podmorju fotografije snimljene i jedna crvena haljina pričaju priču koja nije tek podsjetnik na umjetnicu, užitak u akt fotografiji i morskim prostranstvima već svojevrsni memento mori – spomeni se da si smrtan – koji nam u nedalekom istarskom Bermu sa zidova crkvice Svete Marije na Škrilinah još od XV. stoljeća poručuju prelijepe freske Vincenta iz Kastva, poruka tako strana kulturi vječne mladosti koja je starost, smrt i prolaznost gurnula na daleke margine. „Život je more“ u svom evergreenu pjeva Đorđe Balašević. Biologija kaže da je život nastao iz vode. Voda prekriva tri četvrtine našeg planeta. Ljudsko tijelo sastoji se tri četvrtine od vode i već od malih nogu znamo da bez vode nema života. Do svog prvog daha čovjek se razvija u vodi. More očarava mnoge. Tišina mora čovjeku pruža priliku da čuje svoj zatomljeni unutrašnji glas i spoznaje sebe. Ali u toj istoj vodi čovjek ne može živjeti i koliko god daje istovremeno ono je i plava grobnica brojnih brodova i mornara. U dubokom, smirujućem plavetnilu gracilni ženski lik u jednom dahu uranja, uzima i oblači, potom svlači i dalje prepušta moru jednu haljinu. Žarko crvena haljina – u boji krvi, života, energije. Oko nje plavo more – meditativno, simbolika duha i vječnosti. U samo jednom dahu haljina zaživi, jer haljina, poput nakita i knjiga - živi dok se koristi, da bi uskoro opet bila ostavljena moru. Dubokom, beskrajnom moru u kojem čovjek vidi svoju pravu mjeru – ne gospodara, već samo jedne kockice u veličanstvenom mozaiku. Iz praha si nastao, u prah ćeš se vratit, znamenite su riječi koje nas podsjećaju da ništa nije vječno. Život prođe u dahu kažu stariji ljudi. Što ostaje za nama? Naša djela! U suptilnoj interpretaciji Ivane Pavlović jedna elegantna crvena haljina. Poput točke u vječnosti.

sea; nude; beauty; hommage; life; death; breath; spirituality; eternity

Katalog izložbe nalazi se u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice pod brojem CIP 000905950. ISBN / ISMN publikacije je: 978-953-6152-34-6 Katalog izložbe je dvojezičan, pisan na hrvatskom i engleskom jeziku.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Galerija Prica, Samobor

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano