Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 842674

Rezultati istraživanja na Hrvatsko-Japanskom projektu- poplave i blatni tokovi


Ožanić, Nevenka; Dragičević, Nevena; Sušanj, Ivana; Žic, Elvis; Ružić, Igor; Krvavica, Nino; Karleuša, Barbara
Rezultati istraživanja na Hrvatsko-Japanskom projektu- poplave i blatni tokovi // Vodnogospodarski projekti i EU fondovi / Karleuša, Barbara ; Pavlić, Krešimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko hidrološko društvo, 2015. str. 45-69 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Rezultati istraživanja na Hrvatsko-Japanskom projektu- poplave i blatni tokovi
(Research results on the Croatian-Japanese project- floods and mudflow)

Autori
Ožanić, Nevenka ; Dragičević, Nevena ; Sušanj, Ivana ; Žic, Elvis ; Ružić, Igor ; Krvavica, Nino ; Karleuša, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Vodnogospodarski projekti i EU fondovi / Karleuša, Barbara ; Pavlić, Krešimir - Zagreb : Hrvatsko hidrološko društvo, 2015, 45-69

ISBN
978-953-6953-42-4

Skup
9. Dani ovlaštenih inženjera građevinarstva

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 12-14.06.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ublažavanje nepogoda ; poplave ; blatni tokovi ; odroni zemlje ; hrvatsko-japanska suradnja
(Disaster Mitigation ; floods ; debris flow ; landslides ; Croatian-Japanese cooperation)

Sažetak
Glavne aktivnosti istraživača u okviru znanstvenog hrvatsko-japanskog projekta “Risk Identification and Land-Use Planning for Disaster Mitigation of Landslides and Floods in Croatia” (Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje posljedica klizanja i poplava u Hrvatskoj) bila su istraživanja pojava poplava, blatnih tokova i aktivnih klizišta uz uspostavu monitoringa, uspostava sustava ranog upozoravanja za poplave i klizišta prilagođenog hidrološkim i geološkim uvjetima u Hrvatskoj i definiranje zona hazarda primjenom metoda za procjenu osjetljivosti i hazarda na osnovi lokalnih geoloških uvjeta. Konačni cilj zajedničkog istraživanja je razvoj mjera za ublažavanje rizika koje bi se primjenjivale u sustavu prostornog uređenja. Diseminacija rezultata istraživanja i njihova praktična primjena predstavlja doprinos za lokalne i regionalne zajednice koje su izravno ili neizravno ugrožene poplavama rijeka i bujica te klizištima. U radu su prikazani ciljevi, aktivnosti i rezultati provedenih istraživanja vezanih uz spomenuti međunarodni projekt s naglaskom na aktivnosti Građevinskog fakulteta Sveučilišta u R ijeci u o kviru R adne grupe za blatne tokove i poplave (Work group 2, WG2) na širem riječkom području. Aktivnosti Projekta provedene su i nastavljaju se provoditi na pilot područjima koja se nalaze u blizini gradova gdje su smještena tri partnerska hrvatska sveučilišta, tj. u R ijeci, Z agrebu i Splitu. P ilot područja na širem riječkom području obuhvaćaju slivove Dubračine - Slanog Potoka, Mošćeničke Drage i Rječine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo