Proizvodnja povrća u Republici Hrvatskoj: stanje i mogućnosti (CROSBI ID 232726)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Grgić, Ivo ; Hadelan, Lari ; Baškarić, Lucija ; Majhen, Marina ; Zrakić, Magdalena
hrvatski
Proizvodnja povrća u Republici Hrvatskoj: stanje i mogućnosti
U radu se istražuju promjene u povrćarstvu Republike Hrvatske u razdoblju od 2000. do 2015. godine, kako ukupno tako i za neke važnije povrtne vrste (rajčica, paprika, krastavci te kupus). Istraživanje obuhvaća promjene kod proizvođača koji proizvode za tržište, a ne uključuje proizvodnju u povrtnjacima koja je u najvećem dijelu namijenjena naturalnoj potrošnji. Tijekom analiziranog razdoblja proizvodnja povrća oscilira i ukupno je nedostatna s obzirom na domaće potrebe te se razlika podmiruje uvozom. U razdoblju projekcije do 2020. godine očekuje se daljnje smanjenje površina kod istraživanih povrtnih vrsta uz istodobno povećanje proizvodnje kao posljedica povećanja prinosa. Budući razvitak povrćarske proizvodnje treba temeljiti na boljem iskorištenju raspoloživih kapaciteta i povećanju intenzivnosti proizvodnje te uvažavajući potrebe stanovništva i prerađivačke industrije. U radu su korišteni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore (HGK) te neka dosadašnja istraživanja. Za analizu proizvodnje te njenu projekciju do 2016. godine korištena je metoda trenda i to polinoma prvog stupnja Yc = a ± bx.
proizvodnja povrća ; Republika Hrvatska ; Europska unija ; stanje ; mogućnosti
nije evidentirano
engleski
Vegetable production in the Republic of Croatia: current situation and opportunities
nije evidentirano
vegetable production ; Republic of Croatia ; European Union ; current situation ; opportunities
nije evidentirano