Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina (CROSBI ID 407575)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pehar, Martina
Mirela Kopjar
hrvatski
Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina
Zadatak ovoga rada bio je odrediti antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari, fenolnih tvari/šećera, fenolnih tvari/pektina i fenolnih tvari/šećera/pektina. Od fenolnih tvari korišteni su katehin i kvercetin, od šećera trehaloza i saharoza, te niskoesterificirani pektin. Za određivanje su korištene: DPPH, ABTS i FRAP metoda. Također, bilo je potrebno utvrditi sinergistički odnosno antagonistički efekt na antioksidativnu aktivnost modelnih sustava tijekom skladištenja od mjesec dana. Iz rezultata je vidljivo da matriks sustava odnosno kemijski sastav diktira interakcije između sastojaka sustave a samim time dolazi i do promjena u antioksidativnoj aktivnosti. Također je vidljivo da antioksidativna aktivnost znatno ovisi o primijenjenoj metodi za određivanje.
antioksidativna aktivnost ; fenol ; šećer ; pektin ; katehin ; kvercetin
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of model systems of phenols, sugar and pectin
nije evidentirano
antioxidant activity ; phenolic ; sugar ; pectin ; catechin ; quercetin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
26.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar (BiH)