Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina (CROSBI ID 407575)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pehar, Martina Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina / Mirela Kopjar (mentor); Mostar (BiH), Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Pehar, Martina

Mirela Kopjar

hrvatski

Antioksidativna aktivnost modelnih sustava fenola, šećera i pektina

Zadatak ovoga rada bio je odrediti antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari, fenolnih tvari/šećera, fenolnih tvari/pektina i fenolnih tvari/šećera/pektina. Od fenolnih tvari korišteni su katehin i kvercetin, od šećera trehaloza i saharoza, te niskoesterificirani pektin. Za određivanje su korištene: DPPH, ABTS i FRAP metoda. Također, bilo je potrebno utvrditi sinergistički odnosno antagonistički efekt na antioksidativnu aktivnost modelnih sustava tijekom skladištenja od mjesec dana. Iz rezultata je vidljivo da matriks sustava odnosno kemijski sastav diktira interakcije između sastojaka sustave a samim time dolazi i do promjena u antioksidativnoj aktivnosti. Također je vidljivo da antioksidativna aktivnost znatno ovisi o primijenjenoj metodi za određivanje.

antioksidativna aktivnost ; fenol ; šećer ; pektin ; katehin ; kvercetin

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of model systems of phenols, sugar and pectin

nije evidentirano

antioxidant activity ; phenolic ; sugar ; pectin ; catechin ; quercetin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

26.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar (BiH)

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija