Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera (CROSBI ID 407572)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pehar, Ružica Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera / Mirela Kopjar (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Pehar, Ružica

Mirela Kopjar

hrvatski

Utjecaj temperature na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera

U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature (40 °C, 60 °C, 80 °C i 100 °C) na antioksidativnu aktivnost modelnih otopina fenola i šećera. Za određivanje antioksidativne aktivnosti upotrebljene su DPPH, ABTS i FRAP metode. Ispitivane su fenolne tvari katehin i kvercetin, te šećeri saharoza i trehaloza. Ispitivane su također i njihove kombinacije. U radu je izračunat i sinergistički, odnosno antagonistički učinak. Zagrijavanjem na 40 °C, u sustavima sa dodatkom šećera utvrđen je sinergistički učinak, a u sustavu bez dodatka šećera antagonistički učinak. Zagrijavanjem sustava sa katehinom na 60 °C došlo je do povećanja antioksidativne aktivnosti, dok je dodatkom šećera došlo do smanjenja. Zagrijavanjem na 80 °C, u svim sustavima je utvrđen sinergistički učinak, kao i zagrijavanjem na 100 °C. Rezultati istraživanja pokazuju važnost kemijskog sastava sustava ali i utjecaj temperature na međusobne interakcije između sastojaka sustava te utjecaj na antioksidativnu aktivnost.

fenoli; antioksidativna aktivnost; katehin; kvercetin; saharoza; trehaloza

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature on antioxidant activity of model solutions of phenolic and sugars

nije evidentirano

phenols; antioxidant activity; catechin; quercetin; saccharose; trehalose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

26.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija