Usporedba tradicionalnog i industrijskog postupka proizvodnje džema od smokve i aronije (CROSBI ID 407547)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tavra, Ivan
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Usporedba tradicionalnog i industrijskog postupka proizvodnje džema od smokve i aronije
Mediteranska prehrana posljednjih je godina prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, a otkriveni su brojni povoljni učinci takve prehrane na zdravlje. Teme ovog diplomskog rada bila je usporedba tradicionalnog i industrijskog postupka proizvodnje džema od smokve i aronije. Kod tradicionalne pripreme smo koristili klasične dodatke kao pektin, šećer i limunsku kiselinu, dok smo kod industrijske pripreme koristili preparat Džemfix. Analizirane su homogenizirane sirovine smokve i aronije, te gotovi proizvodi. Parametri koji su određivani su količina ukupnih polifenola, suha tvar uzoraka te određivanje prisustva i količine konzervansa, a u konačnici je urađena usporedba navedenih parametara kod proizvoda dobivenog tradicionalnim i industrijskim postupkom.
smokva; aronija; džem; ukupni polifenoli; konzervansi
nije evidentirano
engleski
Comparison of the traditional and industrial processing of fig and aronia jam
nije evidentirano
fig; aronia; jam; total polyphenols; preservatives
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
27.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split