Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841903

Globalizacija - etnojezični/komunikacijski razmjeri


Heršak, Emil
Globalizacija - etnojezični/komunikacijski razmjeri // Annales Pilar 2005. Globalni i lokalni izazovi identitetu i razvoju Hrvatske (knjiga sažetaka) / Lay, Vladimir ; Sabotič, Ines (ur.).
Zagreb: Institut društvenih znanosti, 2005. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Globalizacija - etnojezični/komunikacijski razmjeri
(Globalisation - Ethnolinguistic/Communicational dimensions)

Autori
Heršak, Emil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Annales Pilar 2005. Globalni i lokalni izazovi identitetu i razvoju Hrvatske (knjiga sažetaka) / Lay, Vladimir ; Sabotič, Ines - Zagreb : Institut društvenih znanosti, 2005

Skup
Globalni i lokalni izazovi identitetu i razvoju Hrvatske (Institut Ivo Pilar)

Mjesto i datum
Zagreb, 09.12.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Globalizacija; jezik; komunikacija; ideologije; veliki narodi; mali narodi; racionalnost i emocije
(Globalisation; language; communication; ideology; large peoples; small peoples; rationality and emotion.)

Sažetak
Je li globalizacija opći proces, na dobrobit svih ljudi – da bi svijet bio jedinstven, a dovodi li njezin trenutni oblik (anglojezični i anglokulturni) do boljega sporazumijevanje u svjetskim razmjerima, ili do nametanja jedne odjelite kulturne formulacije, koja ima vrijednosti po sebi i za druge, ali koja je i osobita, pa zato provincijalna – dakle, ograničena i zapravo suprotna ideologiji koju zagovora. U globalizacijskim razmjerima, neminovno se javlja rascjep između tzv. velikih naroda, koji, tobože, diktiraju proces, i tzv. malih naroda, koji se prilagođavaju, ali i u kojima se javlja unutarnja borba ili rascjep između pobornika njihove ipak- povijesne-važnosti, koji negiraju malenost (što je često netočna ideja, iako alternativa nerijetko prelazi u megalomaniju), i tzv. »praktičnih realista«. Ta druga grupa obično je podjednako emotivno određena, kao i prva, uvjetno rečeno nacionalistička. »Praktičari« znaju kako je – i oni su u trendu, u modi. Ali ne shvaćaju da je njihov moderizam prolazan, i da nestaje sve brže i brže upravo u globalizacijskom svijetu. Oni su moderni, anglojezični (koliko mogu biti), ali su i pod »dojmom«, dakle pod utjecajem ideologije. No trenutna globalizacijska ideologija nije vječita. Kakva globalizacija i za koje mogućnosti – o tome će autor pokušati razviti tezu, da naša sociologija, antropologija i lingvistika moraju se konačno nositi s problemom znanstvene analize emocija – emocija koje su pozitivne u smislu društvenoga razvitka, i emocija koje to nisu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, Sociologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Emil Heršak, (92142)