Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841399

TLR-4, NLRP3, CXCR4 i PTPN12: GENI VAŽNI ZA RAZVOJ ARTRITISA POVEZANOG S ENTEZITISOM


Lamot, Lovro; Vidovic, Mandica; Perica, Marija; Tambic Bukovac, Lana; Harjacek, Miroslav
TLR-4, NLRP3, CXCR4 i PTPN12: GENI VAŽNI ZA RAZVOJ ARTRITISA POVEZANOG S ENTEZITISOM // Pediatria Croatica
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 841399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TLR-4, NLRP3, CXCR4 i PTPN12: GENI VAŽNI ZA RAZVOJ ARTRITISA POVEZANOG S ENTEZITISOM
(TLR4, NLRP3, CXCR4 and PTPN12: Genes important for developement of Enthesitis related arthritis)

Autori
Lamot, Lovro ; Vidovic, Mandica ; Perica, Marija ; Tambic Bukovac, Lana ; Harjacek, Miroslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Pediatria Croatica / - , 2014

Skup
XI. kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.-19.10.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
entezitisu pridruženi artritis; ErA; juvenilni spondiloartritis; genski izražaj; TLR4; CXCR4; NLRP3; PTPN12
(enthesitis related arthritis; ErA; juvenile spondiloarthritis; gene expression; TLR4; CXCR4; NLRP3; PTPN12)

Sažetak
Cilj: Artritis povezan s entezitisom (ErA) podskupina je juvenilnog idiopatkog artritisa (JIA) u koju se svrstava većina bolesnika s nediferenciranim oblikom juvenilnog spondiloartritisa (jSpA). Poznato je da u razvoju ove bolesti važnu ulogu ima poremećeno međudjelovanje prirođenog i stečenog imunološkog sustava, djelovanje različitih čimbenika okoliša te predisponirajući genotip, što dovodi do upale i strukturnog oštećenja ciljnog tkiva, odnosno crijeva, enteza i sinovije. Već dugo se zna za povećanu učestalost HLA-B27 i B7 antigena kod bolesnika s ErA-om, no novija istraživanja su pokazala da je cjelokupna MHC regija odgovorna za oko 50% rizika, a da se o ulozi gena izvan tog sustava zna malo ili gotovo ništa. Cilj ovog istraživanja stoga je bio analizom cjelukupnog trankriptoma otkriti gene koji kod bolesnika s ErA-om pokazuju razlike u izražaju. Sudionici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 45-ero djece s poznatim HLA genotipom, kojoj je dijagnoza ErA-a postavljena primjenom ILAR-ovih kriterija, 11-ero djece s postavljenom dijagnozom oligoartikularnog ili poliartikularnog oblika JIA-a te 12-ero djece bez dijagnoze upalne bolesti. Kod 11-ero djece s ErA-om i kod njih četvero bez dijagnoze upalne bolesti analiziran je genski izražaj pomoću DNA čipa te obavljena bioinformatička analiza dobivenih rezultata. Kod svih sudionika učinjena je qRT-PCR analiza deset gena odabranih na temelju rezultata analize genskoga izražaja, bioinformatičkih analiza i ranije provedenih istraživanja. Rezultati: Analiza izražaja na DNA čipu pokazala je da kod bolesnika s ErA-om postoji razlika u izražaju 745 gena. Za daljnju analizu odabrani su geni TLR4, NLRP3, PTPRN2, CXCR4, DUSP6, TNFSF4, MAP2K2, MAPKBP1, MYST3 i PTPN12. qRT-PCR analiza u skupini neliječenih bolesnika, kojima je analiziran izražaj na čipu te u novim skupinama neliječenih i liječenih bolesnika s postavljenom dijagnozom ErA-a, potvrdila je univerzalnost rezultata dobivenih ispitivanjem na čipu, dok je analiza u skupini bolesnika s drugim oblicima JIA-a pokazala da su opaženi obrasci izražaja specifi čni za bolesnike s ErA-om. Zaključak: Na temelju provedenog istraživanja može se zaključiti da je ErA poligenska bolest u kojoj dolazi do poremećaja na više razina. Prva razina je poremećaj u prepoznavanju patogena i aktivaciji imunološkog odgovora, u što su uključeni geni TLR4 i NLRP3, druga je poremećaj u migraciji upalnih stanica, u što je uključen gen CXCR4, a treća razina je poremećaj u regulaciji imunuloškog sustava, u što je uključen gen PTPN12. Smatramo da o opsegu ovih poremećaja ovisi tijek bolesti i odgovor na liječenje, zbog čega rezultati ovog istraživanja mogu poslužiti za otkrivanje pouzdanih prognostičkih čimbenika i novih modaliteta liječenja ove nepredvidive bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1083107-0351 - Uloga biomarkera u patofiziologiji seronegativnih spondiloartropatija (Harjaček, Miroslav, MZOS - )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Dječja bolnica Srebrnjak

Profili:

Avatar Url Miroslav Harjaček (autor)

Avatar Url Lovro Lamot (autor)

Avatar Url Lana Bukovac (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lamot, Lovro; Vidovic, Mandica; Perica, Marija; Tambic Bukovac, Lana; Harjacek, Miroslav
TLR-4, NLRP3, CXCR4 i PTPN12: GENI VAŽNI ZA RAZVOJ ARTRITISA POVEZANOG S ENTEZITISOM // Pediatria Croatica
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lamot, L., Vidovic, M., Perica, M., Tambic Bukovac, L. & Harjacek, M. (2014) TLR-4, NLRP3, CXCR4 i PTPN12: GENI VAŽNI ZA RAZVOJ ARTRITISA POVEZANOG S ENTEZITISOM. U: Pediatria Croatica.
@article{article, year = {2014}, keywords = {enthesitis related arthritis, ErA, juvenile spondiloarthritis, gene expression, TLR4, CXCR4, NLRP3, PTPN12}, title = {TLR4, NLRP3, CXCR4 and PTPN12: Genes important for developement of Enthesitis related arthritis}, keyword = {enthesitis related arthritis, ErA, juvenile spondiloarthritis, gene expression, TLR4, CXCR4, NLRP3, PTPN12}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font