Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 841151

Prehrana i kultura blagovanja u kasnosrednjovjekovnim dalmatinskim društvima


Andrić, Tonija
Prehrana i kultura blagovanja u kasnosrednjovjekovnim dalmatinskim društvima // Povijest svakodnevice - perspektive, ograničenja, rezultati. Međužupanijski stručni skup učitelja i nastavnika povijesti Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije
Split, Hrvatska, 2016. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
Prehrana i kultura blagovanja u kasnosrednjovjekovnim dalmatinskim društvima
(Eating and Dining Culture in Late Medieval Dalmatian societies)

Autori
Andrić, Tonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
Povijest svakodnevice - perspektive, ograničenja, rezultati. Međužupanijski stručni skup učitelja i nastavnika povijesti Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kasni srednji vijek; dalmatinske komune; prehrana; blagovanje; notarski izvori;
(Late Middle Ages; dalmatian communes; eating; dining; notarial sources.)

Sažetak
Ovo je predavanje predstavilo koncept srednjovjekovne ishrane i percepciju hrane kao statusnog simbola u staleški podijeljenim, komunalnim društvima kasnosrednjovjekovne Dalmacije. Na temelju sačuvanih izvora javno- pravne i privatno-pravne provenijencije, napose gradskog statuta i notarskih spisa, ali i nekih narativnih vrêla, razmotrilo je vrste prehrambenih namirnica što su se svakodnevno posluživale na dalmatinskim stolovima u 15. st. te način njihova spremanja i konzumacije, nastojeći ocrtati kulturu blagovanja i ponašanja za stolom u kasnom srednjem vijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest



POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Autor s matičnim brojem:
Tonija Andrić, (309854)