Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.) (CROSBI ID 640816)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Alpeza, Ivana ; Karin Kovačević Ganić, Dragica Kaštelanac, Stanka Herjavec Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.) // Zbornik sažetaka/Book of abstracts. 2014. str. 187-x

Podaci o odgovornosti

Alpeza, Ivana ; Karin Kovačević Ganić, Dragica Kaštelanac, Stanka Herjavec

hrvatski

Učinkovitost primjene enzima na parametre boje vina Plavca malog (Vitis Vinifera L.)

Fenolni sastav crnih vina od temeljne je važnosti za njihovu kakvoću, posebice senzorna svojstva boje, te okusna svojstva punoću, gorčinu i trpkost. Primjena pektolitičkih enzima u maceraciji masulja jedan je od načina poboljšanja kompleksnog fenolnog potencijala vina. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj primjene pektolitičkih enzima na parametre kakvoće boje crnog vina Plavca malog (Vitis vinifera L.), podrijetlom iz prosječnih agroekoloških uvjeta. Uz standardnu maceraciju i alkoholnu fermentaciju u trajanju od sedam dana na temp 20 ⁰C, ispitivana su dva pripravka enzima (pektinaza sa sekundarnom aktivnošću hemi-celulaze i celulaze i pektinaze s inaktivnim stanicama kvasca), u istim uvjetima kao i kontrolni tretman. Ispitivanja kakvoće provedena su međunarodno prihvaćenim metodama, u nekoliko faza proizvodnje ; nakon prešanja, nakon prvog i drugog pretoka, odnosno u vrijeme kada vina idu na tržište. Oba pripravka značajno su utjecala na kvantitativne parametre boje ; intenzitet i nijansu, te udjele žute, crvene i plave boje. Na kvantitativnoj razini ispitivanih parametara boje i koncentraciju antocijana bolju učinkovitost imao je pripravak čistih pektolitičkih enzima, bez obzira na godinu i tehnološku fazu proizvodnje. U svim vinima dobiveni su vrlo visoki koeficijenti korelacije odnosa antocijani/intenzitet boje. Senzorno ocjenjivanje vina potvrdilo je učinkovitost pripravka pektolitičkih enzima u odnosu na maceraciju bez dodatka enzima. Egzogena enzimatska aktivnost može biti važan „bonifikator“ kakvoće u proizvodnji vina Plavca malog, uz pravilan izbor pripravka, temeljen na poznavanju njegovog sastava i svojstava.

Plavac mali; pektolitički enzimi; maceracija; svojstva boje

nije evidentirano

engleski

Efficiency of the applied enzymes on cromatic properties of Plavac mali wine (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

Plavac mali; pectolytic enzymes; maceration; chromatic properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

187-x.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka/Book of abstracts

978-953-7871-23-9

Podaci o skupu

49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano