Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane (CROSBI ID 640790)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Alpeza Ivana
hrvatski
Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane
Prema ISO 9000:2000 kakvoća proizvoda podrazumijeva razinu do koje skup svojstvenih karakteristika ispunjava definirane zahtjeve. U potvrđivanju i kontroli kakvoće prehrambenih proizvoda posebno mjesto pripada senzornom ispitivanju, obzirom da je riječ o proizvodima koje potrošač bira temeljem svojih subjektivnih pretpostavki o organoleptičnoj kakvoći. Emocionalna dimenzija pri tom je izboru često od ključne važnosti. Važno je stoga poznavati stručne objektivne temelje senzorne kakvoće, a u profesionalnom senzornom ispitivanju sve potencijalne čimbenike koji mogu utjecati na subjektivni pristup eliminirati ili svesti na minimum. Kontinuirano, s razvojem metoda u području ispitivanja, potrebna je i edukacija potrošača. U uvjetima slobodnog tržišta stoga je od izuzetne važnosti osiguranje uvjeta i postupaka koji garantiraju zaštitu potrošača, kao i korektnih proizvođača u povratnom smjeru. Bez obzira na prirodu djelatnosti laboratorija ; kontrolnu unutar ciklusa proizvodnje ili neovisnu na tržišu, temelj osiguranja dobre laboratorijske prakse trebaju biti međunarodno proznati standardi, ugrađeni i u nacionalne legislative. Kako su ljudska osjetila mjerni instrumenti, poseban naglasak i materijalnu podršku sustava potrebno je dati izboru i stalnoj edukaciji senzornih ocjenjivača.
hrana; kakvoća; subjektivne metode
nije evidentirano
engleski
Subjective methods in food quality evaluation
nije evidentirano
food; quality; subjective methods
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts
Zagreb:
978-953-7329-11-2
Podaci o skupu
Hrvatski laboratoriji CROLAB
pozvano predavanje
10.10.2012-13.10.2012
Šibenik, Hrvatska