Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane (CROSBI ID 640790)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Alpeza Ivana Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane // Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts. Zagreb, 2012

Podaci o odgovornosti

Alpeza Ivana

hrvatski

Subjektivne metode u vrednovanju kakvoće hrane

Prema ISO 9000:2000 kakvoća proizvoda podrazumijeva razinu do koje skup svojstvenih karakteristika ispunjava definirane zahtjeve. U potvrđivanju i kontroli kakvoće prehrambenih proizvoda posebno mjesto pripada senzornom ispitivanju, obzirom da je riječ o proizvodima koje potrošač bira temeljem svojih subjektivnih pretpostavki o organoleptičnoj kakvoći. Emocionalna dimenzija pri tom je izboru često od ključne važnosti. Važno je stoga poznavati stručne objektivne temelje senzorne kakvoće, a u profesionalnom senzornom ispitivanju sve potencijalne čimbenike koji mogu utjecati na subjektivni pristup eliminirati ili svesti na minimum. Kontinuirano, s razvojem metoda u području ispitivanja, potrebna je i edukacija potrošača. U uvjetima slobodnog tržišta stoga je od izuzetne važnosti osiguranje uvjeta i postupaka koji garantiraju zaštitu potrošača, kao i korektnih proizvođača u povratnom smjeru. Bez obzira na prirodu djelatnosti laboratorija ; kontrolnu unutar ciklusa proizvodnje ili neovisnu na tržišu, temelj osiguranja dobre laboratorijske prakse trebaju biti međunarodno proznati standardi, ugrađeni i u nacionalne legislative. Kako su ljudska osjetila mjerni instrumenti, poseban naglasak i materijalnu podršku sustava potrebno je dati izboru i stalnoj edukaciji senzornih ocjenjivača.

hrana; kakvoća; subjektivne metode

nije evidentirano

engleski

Subjective methods in food quality evaluation

nije evidentirano

food; quality; subjective methods

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Laboratory Competence 2011 - Book of Abstracts

Zagreb:

978-953-7329-11-2

Podaci o skupu

Hrvatski laboratoriji CROLAB

pozvano predavanje

10.10.2012-13.10.2012

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano