Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini (CROSBI ID 640786)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Alpeza Ivana, Flak Walter, Batušić Marija, Gabriele Passmann, Linke Ivna, Mihaljević Branka Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini // Sažetci radova/ Book of summeries. Požega, 2014. str. 58-60

Podaci o odgovornosti

Alpeza Ivana, Flak Walter, Batušić Marija, Gabriele Passmann, Linke Ivna, Mihaljević Branka

hrvatski

Važnost potvrđivanja rezultata senzornih ispitivanja na međunarodnoj razini

Kontinuirano provjeravanje osjetilnih sposobnosti i znanja senzornih ocjenjivača obvezni je dio potvrđivanja kakvoće njihovog rada. Hrvatski certificirani degustatori potvrđuju svoje sposobnosti i znanje kroz obveznu kontinuiranu provjeru, prema uvjetima Ministarstva poljoprivrede. U tu svrhu koriste se različite metode uz statističku obradu podataka. Uz apsolutnu metodu „100 pozitivnih bodova“ kojom se ocjenjuju vina i za promet, koriste se različite usporedne metode, međunarodno standardizirane (ISO 6658). Cilj ovog istraživanja je usporediti rad hrvatskih i austrijskih certificiranih degustatora, u uvjetima akreditiranim prema ISO/IEC 17025, s ciljem potvrđivanja njihovog rada na međunarodnoj razini.. Degustatori koji ocjenjuju vina za dobivanje rješenja za promet, u obje države, ocjenjivali su vina deskriptivnom analizom (DA). DA, u odnosu na sve ostale metode u senzorici, nastoji opisati sva prepoznata svojstva i može biti vrlo dobar alat u istraživačkom radu. U prvom krugu suradnje analizirana su dva vina ; austrijsko crno (Zweigelt) i hrvatsko bijelo (Graševina), iste berbe (2012.) i kakvoće (kvalitetno vino), u istom mjesecu, prema deskriptorima koji se koriste u BAWB. Vrednovani su parametri vanjskog izgleda (boje), mirisa i okusa, unutar kojih su definirane različite grupe mirisa i pojedinačni mirisi, te specifični parametri koji se vežu uz „terroir“ i opći dojam. Na ljestvici rangiranja od 1 (loše) do 5 (izvrsno) vrednovana su 33 svojstva kod bijelog i 51 svojstvo kod crnog vina, s opisima značenja rangiranja za pojedina svojstva. Rezultati ispitivanja statistički su obrađeni. Dobiveni preliminarni rezultati pokazuju izvrsnu ujednačenost kriterija vrednovanja svih parametara vanjskog izgleda, ukupnosti arome, pojedinih svojstava okusa, te općeg dojma kakvoće. Vrlo dobro poklapanje rezultata utvrđeno je za manji broj ispitivanih svojstava, specifičnih za „terroir“ (arome koje se povezuju s tipovima tala). Unatoč činjenici da su i austrijski i hrvatski ocjenjivači opisivali vina sorata koje nisu između vodećih u njihovim državama, preliminarni rezultati pokazuju značajnu ujednačenost u kriterijima deskriptivnog vrednovanja kakvoće, što se može objasniti činjenicom da ovo ispitivanje kakvoće provode eksperti.

senzorni ocjenjivači; deskriptivna analiza; potvrđivanje; vino

nije evidentirano

engleski

Importance of Validation of Sensory Analyses' Results on International Level

nije evidentirano

wine testers; descriptive analyses; validation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

58-60.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažetci radova/ Book of summeries

Požega:

978-953-347-008-5

Podaci o skupu

Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Znanstveno- stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

20.11.2014-20.11.2014

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano