Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra (CROSBI ID 640778)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Alpeza, Ivana
hrvatski
Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra
Kultura podizanja vinograda i proizvodnje vina neraskidivo je povezana s hrvatskim čovjekom ; bremenitu povijest naroda pratile su stalne mijene gospodarske postojanosti, a vinova loza nerijetko je bila i temelj egzistencijalne opstojnosti. Započev s pojavom uzročnika bolesti i štetočinja, pristiglih s američkog tla, bilježi se i najsloženije razdoblje za ovu kulturu, koje traje i danas. Unatoč tome, vinogradarstvo i vinarstvo dio su nacionalnog bogatstva. Uz očuvani, brojni autohtoni sortiment, u različitim ekološkmi uvjetima, danas se uzgaja i većina važnih svjetskih sorata, dajući vina vrlo dobre do izvrsne kakvoće. U samostalnoj R Hrvatskoj dogodile su se značajne promjene ; temeljem nacionalnih propisa i ukidanju brojnih ograničenja, broj proizvođača i vina na tržištu danas je deseterostostruk, u odnosu na prije dva desetljeća. Nakon ulaska u EU temelj zaštite proizvoda postaje vinogradarsko područje ; zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Nacionalno nazivlje vezano uz zaštitu vina i njegove kakvoće koristi se u obliku tradicionalnih izraza i ono nije obvezujuće. Tradicija proizvodnje većeg broja sortnih vina istovremeno je bogatstvo, ali i breme za opstojnost na tržištu, posebice za male i srednje proizvođače. Na jedinstvenom europskom i svjetskom tržištu čimbenici sigurnosti su postojana kakvoća u specifičnostima koje se vežu uz tehnologije, lokalna sortna vina, odnosno „terroir“. Stoga se s posebnom naglaskom treba voditi briga o očuvanju i zaštiti tradicionalnih položaja i vrednovati znanje kako bi se zaustavilo napuštanje ovih područja.Usitnjenost količina u velikoj brojnosti proizvođača i vina, a s time i poteškoće u gospodarskoj opstojnosti moguće je rješavati, barem djelomično, kroz zaštitu nacionalnih specifičnosti i povezivanje proizvođača, u proizvodnji i na tržištu.
vinova loza; vino; tradicija; kakvoća; "terroir"
nije evidentirano
engleski
Croatian viticulture and enology ; yesterday, today, tomorrow
nije evidentirano
vine; wine; tradition; quality; "terroir"
nije evidentirano
Podaci o prilogu
10-12.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sažetci radova/ Book of summeries
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
978-953-347-008-5
Podaci o skupu
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU
ostalo
20.11.2014-21.11.2014
Požega, Hrvatska