Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra (CROSBI ID 640778)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Alpeza, Ivana Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra // Sažetci radova/ Book of summeries. Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2014. str. 10-12

Podaci o odgovornosti

Alpeza, Ivana

hrvatski

Vinogradarstvo i vinarstvo R Hrvatske, jučer, danas, sutra

Kultura podizanja vinograda i proizvodnje vina neraskidivo je povezana s hrvatskim čovjekom ; bremenitu povijest naroda pratile su stalne mijene gospodarske postojanosti, a vinova loza nerijetko je bila i temelj egzistencijalne opstojnosti. Započev s pojavom uzročnika bolesti i štetočinja, pristiglih s američkog tla, bilježi se i najsloženije razdoblje za ovu kulturu, koje traje i danas. Unatoč tome, vinogradarstvo i vinarstvo dio su nacionalnog bogatstva. Uz očuvani, brojni autohtoni sortiment, u različitim ekološkmi uvjetima, danas se uzgaja i većina važnih svjetskih sorata, dajući vina vrlo dobre do izvrsne kakvoće. U samostalnoj R Hrvatskoj dogodile su se značajne promjene ; temeljem nacionalnih propisa i ukidanju brojnih ograničenja, broj proizvođača i vina na tržištu danas je deseterostostruk, u odnosu na prije dva desetljeća. Nakon ulaska u EU temelj zaštite proizvoda postaje vinogradarsko područje ; zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Nacionalno nazivlje vezano uz zaštitu vina i njegove kakvoće koristi se u obliku tradicionalnih izraza i ono nije obvezujuće. Tradicija proizvodnje većeg broja sortnih vina istovremeno je bogatstvo, ali i breme za opstojnost na tržištu, posebice za male i srednje proizvođače. Na jedinstvenom europskom i svjetskom tržištu čimbenici sigurnosti su postojana kakvoća u specifičnostima koje se vežu uz tehnologije, lokalna sortna vina, odnosno „terroir“. Stoga se s posebnom naglaskom treba voditi briga o očuvanju i zaštiti tradicionalnih položaja i vrednovati znanje kako bi se zaustavilo napuštanje ovih područja.Usitnjenost količina u velikoj brojnosti proizvođača i vina, a s time i poteškoće u gospodarskoj opstojnosti moguće je rješavati, barem djelomično, kroz zaštitu nacionalnih specifičnosti i povezivanje proizvođača, u proizvodnji i na tržištu.

vinova loza; vino; tradicija; kakvoća; "terroir"

nije evidentirano

engleski

Croatian viticulture and enology ; yesterday, today, tomorrow

nije evidentirano

vine; wine; tradition; quality; "terroir"

nije evidentirano

Podaci o prilogu

10-12.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažetci radova/ Book of summeries

Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-347-008-5

Podaci o skupu

Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU

ostalo

20.11.2014-21.11.2014

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano