Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta (CROSBI ID 640771)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Alpeza, Ivana ; Bukovčan, Renata ; Bosankić, Gordana ; Hren, Krešimir ; Gašparec, Skočić, Ljiljana Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta // Presentation summaries. Zagreb: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, 2009

Podaci o odgovornosti

Alpeza, Ivana ; Bukovčan, Renata ; Bosankić, Gordana ; Hren, Krešimir ; Gašparec, Skočić, Ljiljana

hrvatski

Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta

Etil acetat je najzastupljeniji ester koji u mladim vinima može doprinositi svježoj voćnoj aromi, dok se u prekomjernim količinama prepoznaje kao mana vina. Prag prepoznatljivosti iznosi između 70 i 100 mg/L. Senzorno ispitivanje obvezan je dio postupka koji prethodi trženju vina u R Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je odrediti sadržaj etil acetata u svim vinima koja su senzorno odbačena zbog negativnog mirisa po acetonu, a koji se veže uz etil acetat. U obradi podataka uzeti su u obzir i aromatičnost sorte, sadržaj alkohola i hlapljiva kiselost. Dobiveni rezultati potvrdili su vezu između negativne senzorne ocjene i poznatih koncentracija etil acetata, kao i drugih ispitivanih parametara. Analiza etil acetata može biti dobra podrška ne samo u službenim kontrolama, već i u proizvodnom procesu.

etil acetat; sensorno ispitivanje; vino; tržište

nije evidentirano

engleski

Quantification of ethyl acetate in wines as a support in wine sensory evaluation before market

nije evidentirano

ethyl acetate; sensory evaluation; wine; market

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Presentation summaries

Zagreb: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

Podaci o skupu

32nd World Congress of Vine and Wine of the OIV

predavanje

01.01.2009-01.01.2009

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)