Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840860

Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta


Alpeza, Ivana; Bukovčan, Renata; Bosankić, Gordana; Hren, Krešimir; Gašparec, Skočić, Ljiljana
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta // Presentation summaries
Zagreb: Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 840860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta
(Quantification of ethyl acetate in wines as a support in wine sensory evaluation before market)

Autori
Alpeza, Ivana ; Bukovčan, Renata ; Bosankić, Gordana ; Hren, Krešimir ; Gašparec, Skočić, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Presentation summaries / - Zagreb : Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development, 2009

Skup
32nd World Congress of vine and wine of the OIV

Mjesto i datum
Zagreb, RHrvatska, 28.6. - 02.07.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
etil acetat; sensorno ispitivanje; vino; tržište
(ethyl acetate; sensory evaluation; wine; market)

Sažetak
Etil acetat je najzastupljeniji ester koji u mladim vinima može doprinositi svježoj voćnoj aromi, dok se u prekomjernim količinama prepoznaje kao mana vina. Prag prepoznatljivosti iznosi između 70 i 100 mg/L. Senzorno ispitivanje obvezan je dio postupka koji prethodi trženju vina u R Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je odrediti sadržaj etil acetata u svim vinima koja su senzorno odbačena zbog negativnog mirisa po acetonu, a koji se veže uz etil acetat. U obradi podataka uzeti su u obzir i aromatičnost sorte, sadržaj alkohola i hlapljiva kiselost. Dobiveni rezultati potvrdili su vezu između negativne senzorne ocjene i poznatih koncentracija etil acetata, kao i drugih ispitivanih parametara. Analiza etil acetata može biti dobra podrška ne samo u službenim kontrolama, već i u proizvodnom procesu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)

Avatar Url Renata Leder (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Alpeza, Ivana; Bukovčan, Renata; Bosankić, Gordana; Hren, Krešimir; Gašparec, Skočić, Ljiljana
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta // Presentation summaries
Zagreb: Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Alpeza, I., Bukovčan, R., Bosankić, G., Hren, K. & Gašparec, Skočić, Ljiljana (2009) Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta. U: Presentation summaries.
@article{article, year = {2009}, keywords = {ethyl acetate, sensory evaluation, wine, market}, title = {Quantification of ethyl acetate in wines as a support in wine sensory evaluation before market}, keyword = {ethyl acetate, sensory evaluation, wine, market}, publisher = {Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development}, publisherplace = {Zagreb, RHrvatska} }