Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta (CROSBI ID 640771)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Alpeza, Ivana ; Bukovčan, Renata ; Bosankić, Gordana ; Hren, Krešimir ; Gašparec, Skočić, Ljiljana
hrvatski
Kvantifikacija etil acetata kao podrška senzornom ocjenjivanju vina prije tržišta
Etil acetat je najzastupljeniji ester koji u mladim vinima može doprinositi svježoj voćnoj aromi, dok se u prekomjernim količinama prepoznaje kao mana vina. Prag prepoznatljivosti iznosi između 70 i 100 mg/L. Senzorno ispitivanje obvezan je dio postupka koji prethodi trženju vina u R Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je odrediti sadržaj etil acetata u svim vinima koja su senzorno odbačena zbog negativnog mirisa po acetonu, a koji se veže uz etil acetat. U obradi podataka uzeti su u obzir i aromatičnost sorte, sadržaj alkohola i hlapljiva kiselost. Dobiveni rezultati potvrdili su vezu između negativne senzorne ocjene i poznatih koncentracija etil acetata, kao i drugih ispitivanih parametara. Analiza etil acetata može biti dobra podrška ne samo u službenim kontrolama, već i u proizvodnom procesu.
etil acetat; sensorno ispitivanje; vino; tržište
nije evidentirano
engleski
Quantification of ethyl acetate in wines as a support in wine sensory evaluation before market
nije evidentirano
ethyl acetate; sensory evaluation; wine; market
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Presentation summaries
Zagreb: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske
Podaci o skupu
32nd World Congress of Vine and Wine of the OIV
predavanje
01.01.2009-01.01.2009
Zagreb, Hrvatska