Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata (CROSBI ID 640757)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ljubas, Davor
hrvatski
Karakterizacija pitkih voda s obzirom na sklonost stvaranju dezinfekcijskih nusprodukata
Jedna od najznačajnijih opasnosti povezana s uporabom vode za piće jest pojava zaraznih bolesti koje se prenose mikrobiološki zagađenom vodom. Radi postizanja mikrobiološke ispravnosti vode, ona se podvrgava postupku dezinfekcije: fizikalne (UV zračenje, membrane) ili kemijske (klor, klorov dioksid, kloramini, ozon). Trajnost količine dezinfekcijskog sredstva nakon doziranja (rezidual) i nastajanje štetnih dezinfekcijskih nusprodukata (DNP) glavne su značajke kemijskog dezinfekcijskog postupka i pretežno ovise o sastavu izvorišne vode. Izvorišta vode za piće sadrže, između ostalog, prirodne i/ili antropogene organske tvari koje su izravno povezane sa stvaranjem DNP-a. Stoga je potrebno karakterizirati izvorišta pitke vode s obzirom na sklonost stvaranju DNP-a za slučajeve primjene različitih dezinfekcijskih sredstava. Rezultati ovakve karakterizacije trebaju biti smjernice za odabir najprikladnijeg dezinfekcijskog sredstva za sustave opskrbe pitkom vodom s jasnom uputom da je potrebno izabrati ono sredstvo koje stvara najmanju količinu štetnih DNP-a, uz održavanje zdravstvene ispravnosti vode. U ovom radu prikazane su procedure za karakterizaciju voda s obzirom na sklonost stvaranju DNP-a za slučajeve primjene klora i klorovog dioksida budući da se oni najčešće koriste za dezinfekciju pitke vode u Republici Hrvatskoj. Osim toga, prikazan je i primjer nastajanja DNP-a uz primjenu klora i klorovog dioksida pri različitim temperaturama na uzorku sirove vode crpilišta Sikirevci.
dezinfekcija; dezinfekcijski nusprodukti; organske tvari; pitka voda
nije evidentirano
engleski
Characterization of drinking waters considering their tendency for disinfection byproducts formation
nije evidentirano
disinfection; disinfection by-products; organic substances; drinking water
nije evidentirano
Podaci o prilogu
50-51.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kompetentnost laboratorija 2016
Grgec Bermanec, Lovorka
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji
978-953-7329-19-8
Podaci o skupu
12. međunarodna konferencija Kompetentnost laboratorija 2016
pozvano predavanje
19.10.2016-22.10.2016
Vinkovci, Hrvatska