Razvoj i svojstva namaza od kikirikija (CROSBI ID 407320)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bandić, Merica
Babić, Jurislav
hrvatski
Razvoj i svojstva namaza od kikirikija
Krem-proizvod je proizvod dobiven odgovarajućim tehnološkim postupkom od šećera, biljnih masnoća, mliječnih proizvoda, kakaa i drugih sirovina. Upotreba krem-namaza danas je jako rasprostranjena. Iako se krem-namazi obično proizvode kombinacijom kakaa i lješnjaka, kao glavna sirovinu u ovom radu upotrijebljen je kikiriki. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj različitih udjela kikirikija (15 %, 18 %, 21 %, 24 %, 27 % i 30 %) na koloidnu stabilnost, teksturu, senzorska svojstva i boju krem-namaza uz udio emulgatora lecitina od 0, 4 %. Kikiriki utječe na koloidnu stabilnost namaza i najbolju koloidnu stabilnost pokazao je uzorak s 27 % kikirikija. Povećanjem udjela kikirikija smanjuje se mazivost namaza i povećava se čvrstoća. Najveću čvrstoću imao je uzorak s najvećom količinom kikirikija 30 %. Kikiriki također utječe na promjenu boje te najveću promjenu boje pokazuje uzorak s 30 % kikirikija. Senzorskim ispitivanjem utvrđeno je da je najbolju senzorsku ukupnu ocjenu imao uzorak s 18 % kikirikija.
kakaov namaz ; kikiriki ; koloidna stabilnost ; boja ; tekstura
nije evidentirano
engleski
Development and properties of peanut spread cream
nije evidentirano
cocoa spread ; peanut ; colloidal stability ; color ; texture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
20.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH