Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razvoj i svojstva namaza od kikirikija (CROSBI ID 407320)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bandić, Merica Razvoj i svojstva namaza od kikirikija / Babić, Jurislav (mentor); Mostar, BiH, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Bandić, Merica

Babić, Jurislav

hrvatski

Razvoj i svojstva namaza od kikirikija

Krem-proizvod je proizvod dobiven odgovarajućim tehnološkim postupkom od šećera, biljnih masnoća, mliječnih proizvoda, kakaa i drugih sirovina. Upotreba krem-namaza danas je jako rasprostranjena. Iako se krem-namazi obično proizvode kombinacijom kakaa i lješnjaka, kao glavna sirovinu u ovom radu upotrijebljen je kikiriki. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj različitih udjela kikirikija (15 %, 18 %, 21 %, 24 %, 27 % i 30 %) na koloidnu stabilnost, teksturu, senzorska svojstva i boju krem-namaza uz udio emulgatora lecitina od 0, 4 %. Kikiriki utječe na koloidnu stabilnost namaza i najbolju koloidnu stabilnost pokazao je uzorak s 27 % kikirikija. Povećanjem udjela kikirikija smanjuje se mazivost namaza i povećava se čvrstoća. Najveću čvrstoću imao je uzorak s najvećom količinom kikirikija 30 %. Kikiriki također utječe na promjenu boje te najveću promjenu boje pokazuje uzorak s 30 % kikirikija. Senzorskim ispitivanjem utvrđeno je da je najbolju senzorsku ukupnu ocjenu imao uzorak s 18 % kikirikija.

kakaov namaz ; kikiriki ; koloidna stabilnost ; boja ; tekstura

nije evidentirano

engleski

Development and properties of peanut spread cream

nije evidentirano

cocoa spread ; peanut ; colloidal stability ; color ; texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

20.10.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar, BiH

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija