Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije (CROSBI ID 407317)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jakobović, Ivana Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije / Ačkar, Đurđica (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Ivana

Ačkar, Đurđica

Jozinović, Antun

hrvatski

Svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke modificiranih postupkom ekstruzije

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj procesa ekstruzije na svojstva smjesa ječmenog brašna i tropa jabuke. Omjeri smjesa (ječmeno brašno : trop jabuka) korištenih u istraživanju su: 85 : 15, 70 : 30, 55 : 45. Smjese vlažnosti 30 % ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 70/90/110 °C. Istraživanje je obuhvatilo određivanje fizikalnih i reoloških svojstava neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Istraživanjem je utvrđeno da je dodatkom tropa jabuke došlo do smanjenja viskoznosti ekstrudata. Ekstruzija je uzrokovala smanjenje broja padanja, a povećanjem udjela tropa jabuke trend opadanja se nastavio. Sedimentacijska vrijednost bila je niska i kod ekstrudiranih i neekstrudiranih uzoraka zbog malog sadržaja proteina u sastavu smjese. Ekstrudirani uzorci imali su veću sposobnost upijanja vode, a ona se smanjivala povećanjem udjela tropa jabuke. Zbog narušenosti glutena stabilnost tijesta bila je 0. Farinografski broj kvalitete bio je značajno veći kod ekstrudiranih uzoraka, a povećavao se s povećanjem udjela tropa jabuke.

ekstruzija ; ječmeno brašno ; trop jabuke

nije evidentirano

engleski

Characteristics of barley flour and apple pomace mixtures modified by extrusion

nije evidentirano

extrusion ; barley flour ; apple pomace

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

07.10.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice