Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse (CROSBI ID 640713)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Abičić, Ivan ; Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Šimon , Silvio ; Pejić, Ivan Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse // Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture / Milan Pospišil (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 81-82

Podaci o odgovornosti

Abičić, Ivan ; Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Šimon , Silvio ; Pejić, Ivan

hrvatski

Agronomske karakteristike sortimenta ozimog i jarog ječma (Hordeum vulgare L.) kroz oplemenjivačke cikluse

Oplemenjivanje ječma (Hordeum vulgare L) pedigree metodom, koja dominira u programu Poljoprivrednog instituta Osijek (PIO) i dalje daje dobre rezultate, gdje su isti slabo vidljivi radi relativno dugog perioda selekcije. Promatranjem agronomskih svojstava PIO sortimenta priznatog od 1970.-ih godina do danas, moguće je zorno prikazati napredak cjelokupnog oplemenjivačkog programa ozimog i jarog ječma. U tu je svrhu izdvojeno po četiri grupe ozimih i jarih sorata ječma, što ukupno iznosi 72 priznate sorte uključene u ovo istraživanje tijekom dvije godine (2011. i 2012.). Poljski pokus je postavljen na lokaciji PIO (45°31'54 N, 18°45'18 E) u tri ponavl janja, prema dizajnu α-lattice. Istraživani parametri su: urod zrna (t/ha), hektolitarska masa zrna (kg), visina stabljike (cm) i polijeganje (%). Analiza varijance (ANOVA) za spomenuta svojstva upućuje na statistički opravdanu razliku (P<0, 01) što se ozimih ječmova tiče i to po svim izvorima varijabilnosti, osim kod svojstva polijeganja u interakciji s genotip×godina (G×Y) gdje je prag značajnosti na razini P<0, 05. ANOVA kod jarih ječmova pokazuje značajnost na razini P<0, 01 za sve izvore varijabilnosti, osim kod svojstva uroda zrna u interakciji s G×Y koja nije signifikantna i svojstva hektolitarske mase zrna u istoj interakciji (P<0, 05). Analiza oplemenjivačkih ciklusa oba sezonalna tipa ječma pokazuje napredak svih promatranih svojstava, što je u manjoj mjeri vidljivo kod hektolitarske mase zrna, dok je cjelokupni napredak kroz cikluse nešto jače izražen kod ozimog sezonalnog tipa.

ječam; sezonalni tip; oplemenjivanje; sorta; svojstva

nije evidentirano

engleski

Agronomic characteristics of winter and spring barley (Hordeum vulgare L.) varieties through breeding cycles

nije evidentirano

barley; seasonal type; breeding; variety; traits

nije evidentirano

Podaci o prilogu

81-82.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts from 51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture

Milan Pospišil

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

9789537878-53-5

Podaci o skupu

51st Croatian & 11th International Symposium on Agriculture February 15 - 18, 2016. Opatija. Croatia

poster

15.02.2016-18.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija

Poveznice