Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 840354

Što predviđa spremnost heteroseksualnih osoba na pozitivno i negativno ponašanje prema osobama homoseksualne orijentacije?


Huić, Aleksandra; Jelić, Margareta; Kamenov, Željka
Što predviđa spremnost heteroseksualnih osoba na pozitivno i negativno ponašanje prema osobama homoseksualne orijentacije? // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 23 (2016), 2; 79-109 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Što predviđa spremnost heteroseksualnih osoba na pozitivno i negativno ponašanje prema osobama homoseksualne orijentacije?
(What predicts the willingness of heterosexual persons to behave in a positive or negative manner towards homosexual persons?)

Autori
Huić, Aleksandra ; Jelić, Margareta ; Kamenov, Željka

Izvornik
Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju (1330-2604) 23 (2016), 2; 79-109

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Homoseksualne osobe; diskriminacija; poboljšanje društvenog statusa; namjera ponašanja; kontakt
(Homosexual persons; discrimination; affirmative action; behavioral intentions; contact)

Sažetak
Unatoč mnogobrojnim spoznajama o odrednicama stavova i predrasuda prema gejevima i lezbijkama, manje istraživačke pažnje je posvećeno odrednicama namjere ponašanja prema ovoj seksualnoj manjini. Cilj ovog istraživanja bio je po prvi puta na našim prostorima sveobuhvatno ispitati činitelje povezane s nečijom sklonosti da diskriminira gejeve i lezbijke (negativno ponašanje) odnosno s nečijom spremnosti da se uključi u aktivnosti usmjerene na poboljšanje društvenog statusa homoseksualnih osoba (pozitivno ponašanje). Zanimalo nas je predviđaju li socio-demografske karakteristike koje su se pokazale važnim prediktorima stavova prema homoseksualnim osobama, poput roda, dobi, stupnja obrazovanja, religioznosti i političkog opredjeljenja, i namjeru pozitivnog i negativnog ponašanja prema njima. Dodatni cilj bio je ispitati ulogu i direktnog i indirektnog kontakta s gejevima i lezbijkama u predviđanju namjere ponašanja prema njima. Istraživanje je provedeno on-line, a u njemu je sudjelovalo 997 heteroseksualnih osoba. Skalama konstruiranima za potrebe ovog istraživanja ispitali smo sklonost diskriminaciji homoseksualnih osoba, spremnost na uključivanje u aktivnosti usmjerene na poboljšanje njihovog društvenog statusa, direktni i indirektni kontakt s gejevima i lezbijkama, te socio-demografske karakteristike. Rezultati pokazuju kako su sudionici donekle skloni diskriminirati homoseksualne osobe u području politike, radnog života i stanarskih prava, te kako nisu posebno spremni uključiti se u aktivnosti usmjerene na poboljšanje njihovog statusa, posebno kada se radi o aktivnostima u koje moraju uložiti više truda i koje uključuju direktni kontakt s gejevima i lezbijkama. Veću sklonost diskriminaciji pokazali su muškarci, starije osobe, religioznije osobe, osobe desnijeg političkog opredjeljenja i osobe s manje direktnog kontakta s gejevima i lezbijkama. Veću spremnost na uključivanje u pozitivne aktivnosti pokazale su žene, manje religioznije osobe, oni lijevijeg političkog opredjeljenja te osobe s više direktnog i indirektnog kontakta s gejevima i lezbijkama. Rezultati su dodatno raspravljeni u svjetlu njihovih praktičnih implikacija za edukativne i preventivne programe usmjerene na smanjivanje diskriminacije odnosno povećanje jednakosti homoseksualnih osoba u društvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija

Napomena
U istom volumenu objavljena je i verzija rada na engleskom jeziku.POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb