The production of cold-pressed poppy seed oil (CROSBI ID 640645)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav ; Galović, Maja
hrvatski
The production of cold-pressed poppy seed oil
Postupkom hladnog prešanja iz sjemenki maka (Papaver somniferum L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada Bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki maka na efikasnost proizvodnje hladno prešanog makovog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: brzina pužnice (frekvencija elektromotora), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno sa kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog makovog ulja. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje makovog ulja. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog makovog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanaj glave preše 100 oC, frekvencije elektromotora 25 Hz i nastavka za izlaz pogače 6 mm.
sjemenke maka; hladno prešanje; ulje; procesni parametri
nije evidentirano
engleski
The production of cold-pressed poppy seed oil
nije evidentirano
sjemenke maka; hladno prešanje; ulje; procesni parametri
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
"With Food to Health" 9th International Scientific and Professional Conference
poster
13.10.2016-13.10.2016
Osijek, Hrvatska