Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Exposure of Osijek student population to arsenic (CROSBI ID 640639)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Uremović, Ana ; Klapec, Tomislav ; Ćavar, Suzana ; Šarkanj, Bojan Exposure of Osijek student population to arsenic // Book of abstracts 9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 58-58

Podaci o odgovornosti

Uremović, Ana ; Klapec, Tomislav ; Ćavar, Suzana ; Šarkanj, Bojan

engleski

Exposure of Osijek student population to arsenic

Arsen je metaloid koji je u hrani i vodi najčešće prisutan u anorganskom obliku kao arsenat i arsenit te u obliku organskih molekula arsenobetaina i arsenokolina. Najvećem unosu anorganskog arsena pridonosi voda za ljudsku potrošnju koja najčešće prirodno sadrži visoke koncentracije arsena. U istočnoj Hrvatskoj se nalaze područja s visokim koncentracijama arsena u vodi. Bitno je naglasiti da se anorganski oblici arsena također unose korištenjem takve vode za pripremu hrane te navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Unos arsena putem hrane najčešći je putem namirnica poput žitarica, riže, klica i mekinja bogatih anorganskim arsenom, dok riba i školjkaši sadrže organski oblik arsena koji je manje štetan za zdravlje i brže se izlučuje iz organizma. U ovom radu ispitana je izloženost arsenu na populaciji studenata nutricionizma Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku akademskih godina od 2010/2011 do 2015/2016. Određena je koncentracija ukupnog arsena u uzorcima nožnih noktiju prikupljenih od 50 ispitanika te je uspoređivana izloženost arsenu studenata s obzirom na mjesto stanovanja (istočna Hrvatska i ostatak Hrvatske). Rezultati pokazuju da postoji značajna razlika (p<0, 01) u izloženosti arsenu, pri čemu je izmjerena prosječna koncentracija za istočnu Hrvatsku 6, 5 μg kg-1, a za ostale dijelove Hrvatske 1, 9 μg kg-1. Također je ustanovljena relativno mala razlika kod studenata koji zbog studiranja dulje borave u Osijeku

Arsenic; exposure; student population; toe nails

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

58-58.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts 9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-41-2

Podaci o skupu

9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija