Exposure of Osijek student population to arsenic (CROSBI ID 640639)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Uremović, Ana ; Klapec, Tomislav ; Ćavar, Suzana ; Šarkanj, Bojan
engleski
Exposure of Osijek student population to arsenic
Arsen je metaloid koji je u hrani i vodi najčešće prisutan u anorganskom obliku kao arsenat i arsenit te u obliku organskih molekula arsenobetaina i arsenokolina. Najvećem unosu anorganskog arsena pridonosi voda za ljudsku potrošnju koja najčešće prirodno sadrži visoke koncentracije arsena. U istočnoj Hrvatskoj se nalaze područja s visokim koncentracijama arsena u vodi. Bitno je naglasiti da se anorganski oblici arsena također unose korištenjem takve vode za pripremu hrane te navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Unos arsena putem hrane najčešći je putem namirnica poput žitarica, riže, klica i mekinja bogatih anorganskim arsenom, dok riba i školjkaši sadrže organski oblik arsena koji je manje štetan za zdravlje i brže se izlučuje iz organizma. U ovom radu ispitana je izloženost arsenu na populaciji studenata nutricionizma Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku akademskih godina od 2010/2011 do 2015/2016. Određena je koncentracija ukupnog arsena u uzorcima nožnih noktiju prikupljenih od 50 ispitanika te je uspoređivana izloženost arsenu studenata s obzirom na mjesto stanovanja (istočna Hrvatska i ostatak Hrvatske). Rezultati pokazuju da postoji značajna razlika (p<0, 01) u izloženosti arsenu, pri čemu je izmjerena prosječna koncentracija za istočnu Hrvatsku 6, 5 μg kg-1, a za ostale dijelove Hrvatske 1, 9 μg kg-1. Također je ustanovljena relativno mala razlika kod studenata koji zbog studiranja dulje borave u Osijeku
Arsenic; exposure; student population; toe nails
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
58-58.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts 9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-41-2
Podaci o skupu
9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
poster
13.10.2016-13.10.2016
Osijek, Hrvatska