Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje promjena koncentracije topljivoga receptora za TGF beta III specifičnoga biomarkera u plazmi bolesnica s karcinomom dojke. (CROSBI ID 407140)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Jurišić, Darko Praćenje promjena koncentracije topljivoga receptora za TGF beta III specifičnoga biomarkera u plazmi bolesnica s karcinomom dojke. / Grgurević, Lovorka (mentor); Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, . 2016

Podaci o odgovornosti

Jurišić, Darko

Grgurević, Lovorka

hrvatski

Praćenje promjena koncentracije topljivoga receptora za TGF beta III specifičnoga biomarkera u plazmi bolesnica s karcinomom dojke.

Uvod i cilj istraživanja Karcinom dojke najčešće je maligno oboljenje žena od kojeg obolijeva četvrtina novooboljelih ženskih osoba u svijetu i Hrvatskoj. Cilj ove studije bio je istražiti povezanost molekule TGF β rIII u uzorcima plazme bolesnica s karcinomom dojke i tkiva tumora s prognozom bolesti. Ispitanici i metode U istraživanju su bile uključene 62 bolesnice sa zloćudnim tumorom dojke i 36 zdravih ispitanica u kontrolnoj skupini. ELISA metodom određivali smo koncentraciju TGF β rIII u plazmi bolesnica prije i nakon operativnog zahvata, a imunohistokemijski izražajnost TGFβ rIII proteina u uzorcima tumora dojke. Rezultati U ovom istraživanju po prvi puta smo izmjerili vrijednosti TGF β rIII u plazmi bolesnica s karcinomom dojke te u plazmi zdravih ispitanica. Prosječna koncentracija TGF β rIII u plazmi bolesnica s karcinomom dojke iznosila je 7, 63 ng/ml (raspon 14, 41 ng/ml), što je bilo značajno niže u odnosu na kontrolnu skupinu (p<0, 001). Bolesnice s preoperativno izmjerenom koncentracijom TGF β rIII u plazmi nižom od 7, 83 ng/ml imale su statistički značajno manji udio preživjelih bez nepovoljnog primarnog ishoda (metastaza, lokalni recidiv ili pojava novog primarnog tumora) u usporedbi s ostalim bolesnicama (p=0, 045). Bolesnice koje su imale loše prognostičke parametre (LN+, ER/PR-, Her2+), a čija je koncentracija TGF β rIII u plazmi prije operativnog zahvata bila veća od 7, 83 ng/ml, imale su značajno bolje preživljenje bez nepovoljnog primarnog ishoda u odnosu na bolesnice s tumorima istih karakteristika ali nižom koncentracijom TGF β rIII u plazmi (p=0, 016). Zaključak U ovom istraživanju pokazali smo da bi se TGF β rIII u plazmi bolesnica s karcinomom dojke mogao koristiti kao novi prediktor ishoda u skupini bolesnica s niskim rizikom bolesti te je zanimljiv predmet budućih istraživanja.

rak dojke; TGF β rIII; biomarker; plazma; prognostički faktor

nije evidentirano

engleski

Monitoring of plasma concentration changes of specific biomarker TGF beta III soluble receptor in breast cancer patients.

nije evidentirano

breast cancer; TGF β rIII; biomarker; plasma; prognostic factor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

130

10.05.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano