Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 839200

Pojave i potencijal speleoloških objekata područja između Velebita i Jadrana


Garašić, Mladen
Pojave i potencijal speleoloških objekata područja između Velebita i Jadrana // Znanstveno-stručni skup PODGORJE: Polazišta i perspektive razvoja kraja između Velebita i Jadrana, program i sažeci / Legac, Ivan ; Rogić, Ivan (ur.).
Senj: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Gospić ; Gradski muzej Senj,, 2016. str. 20-20 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Pojave i potencijal speleoloških objekata područja između Velebita i Jadrana
(The phenomena and potential of caves in area between Velebit Mt and Adriatic sea)

Autori
Garašić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveno-stručni skup PODGORJE: Polazišta i perspektive razvoja kraja između Velebita i Jadrana, program i sažeci / Legac, Ivan ; Rogić, Ivan - Senj : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Gospić ; Gradski muzej Senj,, 2016, 20-20

Skup
PODGORJE: Polazišta i perspektive razvoja kraja između Velebita i Jadrana

Mjesto i datum
Senj, Hrvatska, 13-15.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Speleologija; Krš; Velebit; Podgorje; Hrvatska
(Speleology; Karst; Velebit mt; Podgorje; Croatia)

Sažetak
Područje hrvatskog krša između Velebita i Jadrana već dugi niz godina zaokuplja pozornost velikog broja znanstvenika i stručnjaka – posebice i onih iz geoznanosti, kako iz Hrvatske tako i iz cijeloga svijeta. Prisjetimo se da su prve svjetske znanstvene teorije o kretanju podzemnih voda u kršu, našle svoje temelje u ovom području. Ovdje je prisutan novo otkriveni subdukcijski kontakt područja Adriatika i Dinarika, dviju zasebnih geotektonskih sustava koje su u korelaciji s kretanjem Afričke tektonske ploče. Ovdje ima rijetkih vulkanskih proboja u karbonatima Dinarskog krša u Hrvatskoj. Ovdje su bliske granice između dv a velika hidrogeološka sljeva – Jadranskog i Crnomorskog. Ovdje su pronađeni najdublji speleološki objekti u Dinarskom krškom sustavu s najvećim vertikalnim dijelovima na svijetu. Ovdje su pronađene najduže istražene vrulje na svijetu. Ovdje je do sada istraženo nekoliko stotina speleoloških objekata koji su veliki potencijal za daljnja znanstvena istraživanja, ali i za eventualno tirističko i neko drugo korištenje. Kontakt planine Velebit i Jadranskog mora s podizanjem razine mora od 120 do 130 metara u posljednjih 18000 godina jedinstven je u svijetu. Kakvoća i količlina podzemne vode ovog područja na vrhu je svih hidrogeoloških potencijala Europe i svijeta. Sve spomenute pojave imale su i imaju značajna utjecaj u speleogenezi ovog područja. Jedan od naših najdužih hidrotehničkih objekata izgrađen je ovdje.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Geologija, Građevinarstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mladen Garašić, (7250)