Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Malo otrova u hrani je dobro za nas (CROSBI ID 640283)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Klapec, Tomislav Malo otrova u hrani je dobro za nas // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”. Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 4-4

Podaci o odgovornosti

Klapec, Tomislav

hrvatski

Malo otrova u hrani je dobro za nas

Niske doze toksičnih tvari dokazano stimuliraju tjelesne sustave zaštite i popravka u procesu poznatijem kao hormeza. Zapravo je riječ o dvofaznom odgovoru organizma, pri čemu niske doze toksikanata imaju povoljan, a visoke štetan učinak. Sve ispitivane vrste stresa za žive organizme (temperatura, tjelovježba, toksikanti, prehrana, i sl.) imaju takav utjecaj, a ovo predavanje će se usredotočiti na tvari iz hrane. Primjerice, biljke proizvode niz spojeva, tzv. prirodnih pesticida, kojima se brane od mikroorganizama i kukaca. Riječ je o toksičnim spojevima, ali se u ljudskoj hrani nalaze u preniskim koncentracijama da bi nam mogle naškoditi. Štoviše, ove tvari (polifenoli, glukozinolati, i sl.) potiču ekspresiju niza proteina koji razgrađuju i izlučuju toksikante, neutraliziraju oksidativni stres, popravljaju oštećenja u stanici, itd., posljedica čega je veća otpornost na strane tvari. Ovaj 'trening' prirodnim pesticidima je jedan od razloga zašto se unos voća i povrća povezuje s nižim rizikom raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, i dr. Hormetički princip pak vrijedi i za kontaminante hrane poput mikotoksina i dioksina, te tvari koje nastaju preradom poput akrilamida. Regulativa toksičnih tvari se vjerojatno neće znatnije promijeniti napretkom razumijevanja hormeze, ali bi osvješćivanje ovog koncepta u javnosti moglo pripomoći u smanjenju raširenog straha od kemikalija.

toksikanti; hrana; hormeza

nije evidentirano

engleski

A little poison in food is good for us

nije evidentirano

toxicants; food; hormesis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

4-4.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

16. Ruzičkini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”

ostalo

21.09.2016-23.09.2016

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija