Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SPECIFIČNOSTI POSLOVANJA I POSLOVNIH KNJIGA OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO (CROSBI ID 640194)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Aljinović Barać, Željana ; Šodan, Slavko ; Kaleb, Antea SPECIFIČNOSTI POSLOVANJA I POSLOVNIH KNJIGA OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO // 51. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija i porezi u praksi / Aljinović Barać, Ž. (ur.). Brela: Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split, 2016. str. 165-178

Podaci o odgovornosti

Aljinović Barać, Željana ; Šodan, Slavko ; Kaleb, Antea

hrvatski

SPECIFIČNOSTI POSLOVANJA I POSLOVNIH KNJIGA OBRTA ZA UGOSTITELJSTVO

Djelatnost ugostiteljstva karakterizira opsežna zakonska regulativa, te se potencijalni ugostitelj i prije početka rada susreće s mnoštvom uvjeta kojima mora udovoljiti. Biti uspješan mali poduzetnik ili obrtnik u današnje vrijeme zahtjeva maksimalan angažman i kontinuirano učenje, naročito u domeni poreznih propisa. Česte izmjene potrebno je pratiti gotovo svakodnevno što značajno otežava i time usporava redoviti tijek poslovanja. Ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati fizičke i pravne osobe ukoliko ispunjavaju uvjete propisane odgovarajućim zakonima, pravilnicima i uredbama. Cilj ovog rada je prikazati specifičnosti poslovanja i poslovnih knjiga u djelatnosti pripreme i usluživanja pića kada djelatnost obavlja registrirani obrt, odnosno fizička osoba obveznik poreza na dohodak. Nadalje, bit će opisano oporezivanje porezom na dodanu vrijednost, s obzirom na to da se prema aktualnim propisima u djelatnosti ugostiteljstva primjenjuju dvije porezne stope: snižena stopa od 13% i redovna stopa od 25%. Također, treba spomenuti i brojne parafiskalne namete koji predstavljaju značajno opterećenje ugostiteljskom poslovanju. Većinu njih bi trebalo ukinuti što bi značajno utjecalo na smanjenje troškova. Uvođenje mogućnosti paušalnog oporezivanja za ugostiteljske obrte i mikro poduzetnike bi uvelike pojednostavilo i pojeftinilo njihovo poslovanje. Unaprjeđenje djelatnosti ugostiteljstva u cjelini, osim snižavanjem i ukidanjem nepotrebnih troškova ostvarilo bi se ograničavanjem stalnih izmjena i dopuna zakonskih i drugih propisa koji uređuju način poslovanja i vođenja poslovnih knjiga.

obrt; ugostiteljstvo; poslovne knjige

nije evidentirano

engleski

Characteristics of operations and business records of catering craftsmen

nije evidentirano

craftsmen; catering; business records

nije evidentirano

Podaci o prilogu

165-178.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

51. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija i porezi u praksi

Aljinović Barać, Ž.

Brela: Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split

978-953-97788-3-3

Podaci o skupu

51. jesensko savjetovanje Računovodstvo, revizija i porezi u praksi

predavanje

20.10.2016-22.10.2016

Brela, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija