Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 838455

Ličnost kao medijator i moderator odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom


Butković, Ana; Vukasović Hlupić, Tena; Bratko, Denis
Ličnost kao medijator i moderator odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom // Empirijska istraživanja u psihologiji 2015 / Marković, Slobodan ; Pavlović Babić, Dragica ; Tošković, Oliver ; Lazarević, Ljiljana ; Marković Rosić, Olga (ur.).
Beograd, 2015. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Ličnost kao medijator i moderator odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom
(Personality as a mediator and moderator of life standard and life satisfaction relationship)

Autori
Butković, Ana ; Vukasović Hlupić, Tena ; Bratko, Denis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Empirijska istraživanja u psihologiji 2015 / Marković, Slobodan ; Pavlović Babić, Dragica ; Tošković, Oliver ; Lazarević, Ljiljana ; Marković Rosić, Olga - Beograd, 2015

Skup
21. Naučni skup: Empirijska istraživanja u psihologiji

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 27.-29.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Životni standard; zadovoljstvo životom; ličnost
(Life standard; life satisfaction; personality)

Sažetak
Prijašnja istraživanja pokazala su da su prihodi povezani sa zadovoljstvom životom, kao i da su osobine ličnosti važni prediktori zadovoljstva životom. U novije vrijeme, istraživanja su se bavila ulogom osobina ličnosti za odnos prihoda i zadovoljstva životom. Rezultati istraživanja provedenih na podacima iz panel istraživanja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Australiji pokazuju da su osobine ličnosti važni moderatori tog odnosa. U ovom istraživanju provjeravali smo medijacijski i moderatorski efekt osobina ličnosti na odnos životnog standarda i zadovoljstva životom. Na uzorku od 397 sudionika (55% žena) dobi između 22 i 47 godina (M = 31.23, SD = 8.71) prikupljeni su podaci o životnom standardu kućanstva, osobinama ličnosti i zadovoljstvu životom. Provedene analize nisu potvrdile moderatorski efekt osobina ličnosti na odnos životnog standarda i zadovoljstva životom, ali dobiveni su značajni glavni efekti i životnog standarda i osobina ličnosti na zadovoljstvo životom. No, pokazalo se da su ekstraverzija (z = 2.78, p = 0.005) i otvorenost k iskustvu (z = 2.37, p = 0.018) djelomični medijatori odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb