Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA NA UČINKOVITOST PEKTINAZA (CROSBI ID 406976)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bagarić, Petra UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA NA UČINKOVITOST PEKTINAZA / Tarbuk, Anita ; Canal, Jose M. (mentor); Zagreb, Tekstilno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Bagarić, Petra

Tarbuk, Anita ; Canal, Jose M.

hrvatski

UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA NA UČINKOVITOST PEKTINAZA

Budući da se bio-iskuhavanjem neutralnim pektinazama troši se manje energije, značajno manja količina vode i ne zahtjeva dodatno pročišćavanje otpadnih voda, u ovom radu istražen je utjecaj procesnih parametara na učinkovitost procesa. U tu svrhu provedena je optimizacija primjene neutralne pektinaze obzirom na koncentraciju enzima (2, 4, 6, ili 8 ml/100 ml) i vrijeme njihova aktivnog djelovanja (15 ili 30 min). Učinci su praćeni kroz kemijsko oštećenje, apsorptivnost, hidrofilnost, bjelinu te mogućnost bojadisanja. Pokazalo se da je koncentracija od 2 ml/100 ml u postupku iscrpljenja nedostatna, a koncentracija od 8 ml/100 ml previše. Zadovoljavajući učinak se postiže primjenom 4 ml/100 ml, a 3 ml/100 ml neutralne pektinaze bila bi optimalna koncentracija. Uzevši u obzir rezultate kemijskog oštećenja, bjeline i hidrofilnosti pokazalo se da je bolja primjena 15 min, dok kod bojadisanja nema značajnijih razlika.

Bio-iskuhavanje; neutralne pektinaze; hidrofilnost; bjelina

nije evidentirano

engleski

The influence of process parameters to pectinaze efficiency

nije evidentirano

bio-scouring; neutral pectinase; hydrophility; whiteness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

30.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Tekstilno-tehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Tekstilna tehnologija