UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA NA UČINKOVITOST PEKTINAZA (CROSBI ID 406976)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bagarić, Petra
Tarbuk, Anita ; Canal, Jose M.
hrvatski
UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA NA UČINKOVITOST PEKTINAZA
Budući da se bio-iskuhavanjem neutralnim pektinazama troši se manje energije, značajno manja količina vode i ne zahtjeva dodatno pročišćavanje otpadnih voda, u ovom radu istražen je utjecaj procesnih parametara na učinkovitost procesa. U tu svrhu provedena je optimizacija primjene neutralne pektinaze obzirom na koncentraciju enzima (2, 4, 6, ili 8 ml/100 ml) i vrijeme njihova aktivnog djelovanja (15 ili 30 min). Učinci su praćeni kroz kemijsko oštećenje, apsorptivnost, hidrofilnost, bjelinu te mogućnost bojadisanja. Pokazalo se da je koncentracija od 2 ml/100 ml u postupku iscrpljenja nedostatna, a koncentracija od 8 ml/100 ml previše. Zadovoljavajući učinak se postiže primjenom 4 ml/100 ml, a 3 ml/100 ml neutralne pektinaze bila bi optimalna koncentracija. Uzevši u obzir rezultate kemijskog oštećenja, bjeline i hidrofilnosti pokazalo se da je bolja primjena 15 min, dok kod bojadisanja nema značajnijih razlika.
Bio-iskuhavanje; neutralne pektinaze; hidrofilnost; bjelina
nije evidentirano
engleski
The influence of process parameters to pectinaze efficiency
nije evidentirano
bio-scouring; neutral pectinase; hydrophility; whiteness
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Tekstilno-tehnološki fakultet
Zagreb