Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikobakterioza u skalara (Pterophyllum scalare) držanih u akvariju - potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje (CROSBI ID 640027)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Matanović, Krešimir ; Katalinić-Janković, Vera ; Kužir, Snježana ; Gjurčević, Emil Mikobakterioza u skalara (Pterophyllum scalare) držanih u akvariju - potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje. 2014

Podaci o odgovornosti

Matanović, Krešimir ; Katalinić-Janković, Vera ; Kužir, Snježana ; Gjurčević, Emil

hrvatski

Mikobakterioza u skalara (Pterophyllum scalare) držanih u akvariju - potencijalna opasnost za ljudsko zdravlje

Mikobakterioze riba su bolesti uzrokovane acidorezistentnim bakterijama roda Mycobacterium, poglavito vrstama M. marinum, M. fortuitum i M. chelonae. Karakterizira ih nastanak granuloma u koži i unutrašnjim organima. Navedene vrste bakterija mogu prouzročiti infekcije kože u ljudi, najčešće pri radu s akvarijskom ribom i kod kupanja u bazenu. U radu je prikazan slučaj mikobakterioze u skalara (Pterophyllum scalare) držanih u akvariju Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Detaljno je opisana klinička slika i histopatološke promjene. Dijagnoza bolesti postavljena je na osnovi nalaza acidorezistentnih bakterija u izravnim otiscima i histološkim preparatima jetre, slezene i ribljeg mjehura obojenima po Ziehl-Neelsenu. Izdvojeni sojevi bakterije M. marinum identificirani su na osnovi biokemijskih osobina i hibridizacijskim testom GenoType Mycobacterium CM/AS.

skalar; mikobakterioza; Mycobacterium marinum

nije evidentirano

engleski

Mycobacteriosis in aquarium Pterophyllum scalare

nije evidentirano

Pterophyllum scalare; Mycobacteriosis; Mycobacterium marinum

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup u akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"

poster

27.11.2014-28.11.2014

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina