Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja (CROSBI ID 231993)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Antunović, Zvonko
hrvatski
Utjecaj proizvodnog sustava na fizikalno - kemijska i senzorska svojstva mesa crnih slavonskih svinja
Svinje iz otvorenog sustava (n=20) klane su s tjelesnom masom masom od 130, 75 ± 5, 45 kg, a svinje iz poluotvorenog sustava (n=16) s tjelesnom masom 130, 37 ± 6, 84 kg. Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića, m. longissimus dorsi (MLD), uzetim u visini između 13. i 14. rebra. Senzorna svojstva mesa (miris, okus, čvrstoća- nježnost i sočnost) ocijenjene su komisijski (10 članova) s ocjenama od 1 (minimalno) do 6 (maksimalno). Proizvodni sustavi (otvoreni i poluotvoreni) značajno su utjecali na neke pokazatelje kvalitete mesa crnih slavonskih svinja. Meso svinja iz otvorenog sustava imalo je značajno više pH2 vrijednosti (5, 75:5, 61), manje svijetlu boju (48, 00:51, 15), manji udio masti (5, 40%:6, 89%), veći udio pepela (1, 20%:1, 02%) te nešto slabiju nježnost i sočnost u odnosu na meso svinja iz poluotvorenog sustava. Svi pokazatelji tehnološke kakvoće mesa bili su normalni u obje skupine, a senzorska svojstva vrlo dobra.
Proizvodni sustav ; kakvoća svinjskoga mesa ; crna slavonska svinja
nije evidentirano
engleski
Influence of production system on physico- chemical and sensory properties of Black Slavonian pig meat
nije evidentirano
Production system ; quality of pig meat ; Black Slavonian pig
nije evidentirano