Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mediteranska prehrana i lipidi (CROSBI ID 406922)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cvitković, Vjekoslav Mediteranska prehrana i lipidi / Kolčić, Ivana (mentor); Split, Medicinski fakultet u Splitu, . 2016

Podaci o odgovornosti

Cvitković, Vjekoslav

Kolčić, Ivana

hrvatski

Mediteranska prehrana i lipidi

Cilj istraživanja: Cilj istraživanja bio je ispitati postoji li povezanost između mediteranske prehrane i razine lipida u krvi u populaciji otoka Korčule i grada Splita te uz to istražiti obrazac mediteranske prehrane u navedenoj populaciji. Materijali i metode: Presječno istraživanje, provedeno u okviru projekta „Pleitropija, genske mreže i putevi u izoliranim ljudskim populacijama: 10.001 Dalmatinac“ (HRZZ 8875), obuhvatilo je 2145 ispitanika s otoka Korčule i grada Splita. Upitnikom koji su ispitanici ispunili prikupljeni su podaci o dobi, spolu, zdravstvenom statusu, socioekonomskom statusu te prehrambenim i ostalim navikama (konzumacija alkohola, pušenje, tjelesna aktivnost). Pridržavanje mediteranskom načinu prehrane određeno je indeksom koji uključuje 14 skupina namirnica koje predstavljaju osnovne sastavnice mediteranske prehrane (108). Nadalje, ispitanicima je izmjerena tjelesna masa i visina, opseg struka i kukova, sistolički i dijastolički tlak te izračunat indeks tjelesne mase. Svaki ispitanik je nakon potpisivanja informiranog pristanka dao uzorak krvi na tašte te su biokemijskom analizom dobivene vrijednosti glukoze, kreatinina, urične kiseline, ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, HDL kolesterola i triglicerida u krvi. U statističkoj analizi podataka korišten je hi-kvadrat test, Kruskal-Wallis test i Spearmanov test rang korelacije te logistička regresija. Rezultati su smatrani statistički značajnima ukoliko je P vrijednost iznosila <0, 05. Rezultati: Utvrđeno je relativno loše pridržavanje smjernica mediteranske prehrane, a tek 19, 3% ispitanih koji su se dobro pridržavali smjernica. Ispitanici su se u najvišem postotku pridržavali smjernica za upotrebu žitarica (85, 7%), krumpira (68, 5%), maslinovog ulja (68, 1%) i ribe (61, 1%) u prehrani, a najmanje za upotrebu orašastih plodova (5, 5%), vina (17, 3%), mlijeka i mliječnih prerađevina (18, 5%), leguminoza (21, 1%), povrća (28, 7%) i crvenog mesa (30, 0%). Najveći udio ispitanika koji se hrane na mediteranski način bio je zabilježen u Splitu (23, 4%), a najmanji u Blatu i Veloj Luci (15, 9% ; P=0, 002). Uočeno je da se žene učestalije pridržavaju mediteranske prehrane u svim dobnim skupinama u odnosu na muškarce. Rezultati logističke regresije u skupini ispitanika bez kroničnih bolesti u anamnezi pokazali su učestaliju prisutnost povišenih triglicerida kod muškaraca u odnosu na žene (OR=3, 69 ; 95% CI 2, 59-5, 25), dok je dob bila povezana sa svim parametrima, na način da su ispitanici starije dobi imali veću vjerojatnost imati povišenu koncentraciju ukupnog kolesterola, LDL-a i triglicerida, ali i manju vjerojatnost za smanjenu koncentraciju HDL-a, osim za ispitanike starije od 65 godina gdje se nije uspostavila veza između dobi i razine triglicerida. Uočeno je i da indeks tjelesne mase 25, 0-29, 9 kg/m2 povezan s nepovoljnim cjelokupnim lipidnim profilom, dok je ITM >30 kg/m2 povezan s nižom razinom HDL-a i s višom razinom triglicerida u krvi. Pušenje je bilo povezano s nižom koncentracijom HDL-a (OR=2, 46 ; 95% CI 1, 57-3, 86) i većom koncentracijom triglicerida (OR=1, 73 ; 95% CI 1, 22-2, 45). U skupini ispitanika koji imaju jednu ili više kroničnih bolesti u anamnezi ITM >25 kg/m2 bio je povezan s većom razinom triglicerida u krvi (OR=1, 63 ; 95% CI 1, 01-2, 64), dok je učinak na smanjenje HDL-a bio vidljiv samo kod ispitanika s ITM >30 kg/m2 (OR=4, 64 ; 95% CI 2, 07-10, 38). Nije se pronašla statistički značajna povezanost između nižeg indeksa mediteranske prehrane i vrijednosti lipidnih markera u krvi niti kod zdravih ispitanika niti onih koji imaju od ranije dijagnosticiranu jednu ili više kroničnih bolesti. Zaključak: Dob, indeks tjelesne mase i pušenje predstavljaju rizične čimbenike za povećanje lipida u krvi. S obzirom na trend povećanja potrošnje hipolipemika u populaciji sve većeg broja osoba s dislipidemijom te rastuće pojavnosti „zapadnjačkog“ načina života i prehrane, upravo bi integriranje mediteranske prehrane u svakodnevni život moglo biti ključ ostvarenja nekih na zdravlje povoljnih učinaka. Nažalost, u istraživanoj populaciji pronađena je niska razina pridržavanja smjernica mediteranske prehrane, a visoka učestalost rizičnih čimbenika za kronične bolesti, kao i tih bolesti također, zbog čega postoji jasna potreba za javnozdravstvenom intervencijom i promocijom tradicionalnog i zdravog mediteranskog stila života i prehrane.

Mediteranska prehrana; Lipidi

nije evidentirano

engleski

Mediterranean diet and lipids

nije evidentirano

Diet Mediterranean; Lipids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

79

18.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita