Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837795

Opasnosti prvog voćnog obroka


Uroić, Valentina; Mesarić, Nikola; Pavić, Eva; Petković Ramadža, Danijela; Sarnavka, Vladimir; Vuković, Jurica; Hrustić, Višnjica; Fumić, Ksenija; Zekušić, Marija; Škaričić, Ana et al.
Opasnosti prvog voćnog obroka // 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara- Nutricionizam i dijetetika 2016
Zagreb, Hrvatska, 2016. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Opasnosti prvog voćnog obroka
(Hazards of the first fruit meal)

Autori
Uroić, Valentina ; Mesarić, Nikola ; Pavić, Eva ; Petković Ramadža, Danijela ; Sarnavka, Vladimir ; Vuković, Jurica ; Hrustić, Višnjica ; Fumić, Ksenija ; Zekušić, Marija ; Škaričić, Ana ; Bilić, Karmen ; Barić, Ivo.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara- Nutricionizam i dijetetika 2016

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10-11.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Opasnosti prvog voćnog obroka
(Hazards of the first fruit meal)

Sažetak
Fruktoza-1-fosfat aldolaza je enzim koji sudjeluje u metabolizmu fruktoze. Nedostatak ovog enzima uzrokuje nasljednu intoleranciju fruktoze. Nasljeđuje se autosomno recesivno te je do danas u literaturi opisano oko 30 mutacija gena ALDOB. Incidencija bolesti je 1 / 20 000. Bolest se obično očituje u vrijeme uvođenja dohrane, kada dojenče počne povraćati, može razviti hipoglikemiju, metaboličku acidozu i jetrenu leziju koja u težim slučajevima može dovesti i do akutnog zatajenja jetre i letalnog ishoda. Prehrana je stoga sastavni dio medicinske terapije kod ove rijetke bolesti, a uključuje maksimalno ograničavanje unosa fruktoze, saharoze i sorbitola. Obzirom na restrikcije u prehrani, vjerojatan je nedostatan unos vitamina C i folne kiseline. Cilj ovoga rada je prikazati utjecaj provođenja odgovarajuće dijetoterapije na razvoj dječaka oboljelog od nasljedne intolerancije fruktoze. Učinjena je analiza jelovnika i usporedbom s preporučenim vrijednostima unosa makro i mikronutrijenata za dob, rezultati su potvrdili nedostatan unos vitamina C, ali i željeza i bakra. Unos makronutrijenata i ostalih mikronutrijenata bio je u skladu s preporukama za dob. U skladu s tim, uveden je dodatak vitamina C i ostalih mikronutrijenata te se dječak lijepo razvija, bez metaboličkih kriza i uz uredne kontrolne laboratorijske nalaze. U dojenčadi koja razviju gastrointestinalne simptome nakon uvođenja dohrane, kao i u djece s kroničnim gastrointestinalnim smetnjama, slabim rastom i izbjegavanjem slatke hrane i voća, treba razmišljati i o nasljednoj intoleranciji fruktoze, koja je nedovoljno prepoznata. U dijetoterapiji ove bolesti nužno je ograničiti unos fruktoze, saharoze i sorbitola, obratitit pažnju na unos vlakana te nadoknaditi mikronutrijente u obliku dodataka prehrani bez zabranjenih sladi

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti