Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 837589

Geološki uzroci i posljedice erozije obale Dunava u hrvatskom Podunavlju


Dragičević, Ivan; Pavelić, Davor; Pavičić, Ivica; Mayer, Darko
Geološki uzroci i posljedice erozije obale Dunava u hrvatskom Podunavlju // Zbornik sažetaka / Ozmec, Siniša ; Bogut, Irella ; Habuda-Stanić, Mirna ; Kovač Andrić, Elvira ; Radolić, Vanja ; Popović, Željko (ur.).
Lug: Javna ustanova, 2016. str. 19-19 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Geološki uzroci i posljedice erozije obale Dunava u hrvatskom Podunavlju
(Geological causes and consequences of the Danube River bank erosion in the Croatian Danube region)

Autori
Dragičević, Ivan ; Pavelić, Davor ; Pavičić, Ivica ; Mayer, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Ozmec, Siniša ; Bogut, Irella ; Habuda-Stanić, Mirna ; Kovač Andrić, Elvira ; Radolić, Vanja ; Popović, Željko - Lug : Javna ustanova, 2016, 19-19

Skup
Kopački rit. Jučer, danas, sutra. 2016

Mjesto i datum
Lug, Hrvatska, 29-30.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Dunav ; prapor ; erozija ; tektonska aktivnost ; hrvatsko Podunavlje
(Danube ; loess ; erosion ; tectonic activity ; Croatian Danube region)

Sažetak
Rijeka Dunav u području Hrvatskog podunavlja najvećim dijelom prolazi kroz predjele izgrađene od pjeskovito-prašinasto-glinovitih taložina, koje se najčešće u genetskom smislu definiraju kao prapor ili njegovi ekvivalenti u smislu veličine zrna. U više područja Dunav je erozijskom snagom stvorio specifičan reljef na Hrvatskoj obali. U morfološkom smislu predstavljen je strmim, gotovo vertikalnim odsjecima visokim i do nekoliko desetaka metara (Slika 1). Erozijskim djelovanjem Dunav, poglavito za vrijeme visokih voda, odnosi velike količine prapora te na taj način ugrožava priobalna područja u dionicama sa strmim odsjecima, pomičući svoju obalu na račun neposrednog zaobalja.Uobičajeno je mišljenje da je rijeka Dunav glavni čimbenik erozije rubova prapornih ravnjaka u području njegove desne obale na potezu od Batine do Iloka. Detaljna i obimna provedena istraživanja jednoznačno ukazuju da su procesi predmetne erozije rezultat djelovanja brojnih egzogenih i endogenih geoloških čimbenika. Svi prepoznati geološki procesi su vrlo mladi i odvijaju se danas, kao što su djelovali i u recentnoj geološkoj prošlosti, s tendencijom njihovog nastavka u budućnosti. Jedan od glavnih uzročnik erozije obale Dunava je recentna tektonska aktivnost duž dionica aktivnih rasjeda. Na recentnu dinamiku strukturnog sklopa upućuju raspored i odnosi stijena veće gustoće u dubini, tj. Bouguerove i rezidualne gravimetrijske anomalije, potresi, posebice u Baranji i Fruškoj gori, različite debljine kvartarnih taloga te sami rasjedi interpretirani na seizmičkim profilima i snimljeni opsežnim terenskim radovima. Potvrđeno je da se u najvećem broju slučajeva radi o kompresijskom regionalnom stresu, kojega uvjetuju pokreti uz regionalne reverzne rasjede. Sve to uzrokuje nastanak specifičnih oblika reljefa od kojih su najznačajniji strmi odsjeci u reljefu (strmci), uz koje je erozija najizraženija, bez obzira nalaze li se strmci uz tok Dunava ili su udaljeni. Posljedice erozije se očituju u nastanku vrlo razvedenih geomorfoloških oblika, od kojih su najznačajniji strmci uz recentno aktivne rasjede, uz samu obalu Dunava, ali i dalje od Dunava. No, najznačajnije je štetno djelovanje erozije. Ono je uglavnom predstavljeno tzv. unatražnom erozijom, koja se očituje stalnim odnošenjem prapornih naslaga s rubova prapornih ravnjaka, kako uz Dunav tako i u području strmih odsjeka u reljefu dalje od Dunava. Tako neprestano nestaju značajne površine vrlo vrijednog poljoprivrednog zemljišta, što je posebice izraženo i ubrzano uzduž toka Dunava. Štoviše, ugroženi su, a negdje već i uništeni izgrađeni objekti na rubovima prapornih ravnjaka, a mjestimično su ugrožena naselja i vodocrpilišta javne vodoopskrbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
195-1951293-2703 - Neogenski kopneni okoliši Panonskog bazena i krških područja (Davor Pavelić, )

Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb